Öngyilkos játékba kezdett a Jobbik?

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Jobbik-szimpatizánsok 44 százaléka radikális. Vona éppen tőlük távolodna el.

MNO
2016. 04. 27. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik szimpatizánsainak 44 százaléka radikális – ez derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Heti Válasz megrendelésére végzett a cég. Míg a Jobbik-szimpatizánsok nélküli teljes felnőtt népesség mindössze 14 százaléka határozza meg magát radikálisként, addig a Jobbik-táboron belül 44 százalékot tesz ki a radikális szimpatizánsok aránya.

Ezek azért érdekes számok, mivel sajtóhírek szerint Vona Gábor elnök nemrég elhatározta, hogy kiszorítja a pártja elnökségéből a radikálisabbnak tartott politikusokat, mint például Szávay Istvánt, Novák Elődöt és Apáti Istvánt. Azóta több fórumon is felvetődött már, hogy ez akár a Jobbik kettészakadásához is vezethet, de Vona szerint sok próbát kiállt már politikai közösségük, és ezt is ki fogja.

Mindenesetre ha Vona célja tényleg a Jobbik radikalizmustól való megtisztítása, akkor kulcskérdés, hogy képes lesz-e annyi mérsékelt szavazót megnyerni a pártnak, mint amennyit elveszíthet. A 44 százaléknyi radikális támogató ebből a szempontból soknak tűnik, teljes vagy részbeni elvesztésüket nehéz lenne kompenzálni.

Ami az áprilisi pártpreferenciákat illeti: a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz–KDNP 29 százalékon áll. A Jobbik 11, az MSZP 10, a DK és az LMP 4-4, az Együtt 2, a PM 1, míg az egyéb pártok támogatottsága jelenleg 2 százalékos. A rejtőzködők és a nem szavazók aránya összesen 37 százalékot tesz ki. A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Fidesz–KDNP 40, a Jobbik 26, az MSZP 13, a DK és az LMP 7-7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékon áll – írják.

A Nézőpont Intézet szerint a még Vona Gábor bejelentése előtt készült kutatásban a Jobbik szimpatizánsai láthatóan jóval aktívabbak voltak, mint az MSZP-támogatók. Kérdés, hogy a következő hónapban miként alakul a Jobbik legvalószínűbb listás eredménye a radikális szimpatizánsok elbizonytalanodása esetén – áll az intézet összefoglalójában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.