Reakcióidő: a Fidesz medgyessyzik, Medgyessy MNB-zik

A volt miniszterelnök elismerte, hogy volt tanácsadói szerződésük az Alstommal.

Földi Bence
2016. 04. 26. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati össztűz zúdult Medgyessy Péter volt miniszterelnökre. Kedden a Magyar Idők hozta le, hogy az egykori MSZP-s politikus családi cégének, az AssistConsult Kft.-nek (amely korábban Medgyessy Tanácsadó Kft.-ként működött) két részletben közel hatszázezer eurót – mintegy 186 millió forintot – fizetett ki az Alstom, amelyet korrupciógyanú miatt vizsgálnak Nagy-Britanniában.

A hatszázezer euró kifizetését nem tagadta Medgyessy Péter sem, aki az Indexnek azt mondta: „Való igaz, hogy tanácsadói szerződése volt cégem utódjának az Alstommal”, ám „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke”. Szerinte egyébként a Magyar Idők csúsztat, de nincs jelentősége, nem foglalkozik vele. Kijelentette:

„A Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre”.

A cikk nyomán egyébként a Fidesz parlamenti képviselői is megsorozták Medgyessyt a keddi ülésen. Az MTI szerint Kósa Lajos frakcióvezető azt firtatta, hogy Medgyessy Péter el tud-e számolni ezzel a pénzzel, hol van a többi pénz, illetve kik azok, akik érintettek az ügyben. Szerinte Demszky Gábor volt főpolgármester, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a BKV felelős vezetőinek körében kell keresni a maradék pénzt. Hozzátette: a Legfőbb Ügyészségnek meg kell hallgatnia ezeket a volt politikusokat is.

Úgy értékelt, a magyar demokrácia 25 éves történetében miniszterelnököt ilyen súlyos vád még nem ért,

és Medgyessy Péternek el kell számolnia azokkal az összegekkel, amelyeket korrupció gyanánt átutaltak neki. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is felszólalt az ügyben. Kijelentette: a gyanú szerint a francia cég tanácsadói szerződésekkel leplezte a kenőpénzek átadását. Jelezte, az ÁSZ is vizsgálta a beszerzést, és megállapítása szerint jelentős hátrány érte a magyar államot, a fővárost.

Véleménye szerint újabb tekintélyes csontvázhalmaz esik ki a szocialista kormányázás szekrényéből. Az Alstom-ügy minden lehetséges szálát fel kell fedni – hangsúlyozta, jelezve: a kormány sürgetni fogja a vizsgálatot, de arra is szükség van, hogy a Fővárosi Közgyűlés is megvizsgálja az ügy körülményeit.

 

Az expolitikus nemrég még magas kitüntetésben részesült. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kínai–magyar barátságért kitüntető díjat adta át tavaly novemberben Medgyessy Péternek, aki – mint Szijjártó Péter mondta – maga is sokat tett és tesz a kínai–magyar kapcsolatok fejlesztéséért.

Medgyessy ráadásul 2015 áprilisában olyan kijelentéseket is tett, hogy egyetért a kormány külpolitikájával – megágyazva ezzel későbbi díjának. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában így fogalmazott: „Nem is hiszem, hogy ilyen kísérlet volt az, hogy példaként állít egy politika mondjuk Magyarország elé olyan irányzatokat, amilyeneket a világ nem fogad el vagy ellenez, akkor az egyfajta figyelmeztetés, amire oda kell figyelni. Én azt hiszem, hogy nekünk értékrend szerint a Nyugathoz kell tartozni, oda is tartozunk, és kereskedni pedig Oroszországtól kezdve Kínán és Indián át Indonéziáig mindenkivel kell”.

Az Alstom-üggyel kapcsolatban április elején maga Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy azzal „a rendőrségnek és az ügyészségnek komoly munkája lesz”, ami már akkor egyértelművé tette: az ügynek folytatása lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.