Szárazföldi erőket fejleszt a honvédség

Modernizálják két harccsoport felszerelését és fegyverzetét.

Buzna Viktor
2016. 04. 29. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium a 2017-es költségvetési évben két zászlóalj harccsoportfejlesztésére összpontosít – nyilatkozta lapunknak egy meg nem nevezett honvédségi vezető. A kedden közzétett jövő évi költségvetési javaslat szerint a tárca 2017-ben megkapja a GDP 0,1 százaléknak megfelelő többletforrást, és az így ötvenegymilliárd forinttal megnövelt védelmi büdzsé biztosítja a jövő évi fejlesztések anyagi hátterét.

A lapunknak nyilatkozó minisztériumi vezető elmondta: a szaktárca a két harccsoport katonáinak egyéni felszerelését és fegyverzetét modernizálja majd, ezen túlmenően kiemelt szempont a tüzérségi képesség fejlesztése is. A 2000-es évet követően a gyalogságnak tűztámogatást biztosító eszközök többségét értékesítették, ezért van szükség a tüzéralakulatok fejlesztésére is – nyilatkozta a minisztérium munkatársa.

Azokat a sajtóban korábban megjelent híreket azonban cáfolta, melyek szerint a honvédség már 2017-ben sort kerítene szállító repülőgépek beszerzésére, de nem fedezi a megemelt védelmi költségvetés a régóta húzódó helikopterbeszerzést sem. Azt ugyanis továbbra sem látni, hogy a legalább 170 milliárd forintot igénylő beruházásról mikor születhet döntés. Bonyolítja a folyamatot, hogy a beruházásnak komoly politikai, diplomáciai vonatkozása van, valamint hogy az eredeti tervek szerint, a harminc helikopterre tervezett flottának a harci-tűztámogató és a szállítási képességet egyszerre kell növelnie.

A honvédség büdzséjének növeléséről még 2012-ben döntött a kormány. 2015-ben, többek között a déli határzárnál jelentkező feladatok ellátására többletforrást kapott a tárca, a 2016-tól előírt, évi legalább 0,1 százalékos növeléssel 2022-re érné el a védelmi költségvetés a GDP nagyjából 1,4 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.