Szijjártóék magyarázkodnak

Már nem biztos, hogy Szijjártó Péter átadna-e díjat Medgyessy Péternek. A kitüntetést nem vonják vissza.

2016. 04. 30. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar–Kínai Barátságért Kitüntető Díjat vett át tavaly novemberben Szijjártó Pétertől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjétől és Oláh Lajos független országgyűlési képviselőtől Medgyessy Péter. Most, hogy a volt miniszterelnökről kiderült, 2007– 2008-ban mintegy 180 millió forintért adott tanácsokat a nemzetközi korrupciós botrányba keveredett francia Alstomnak, azt tudakoltuk a külügyi tárcától, visszavonják-e az elismerést. Menczer Tamás, a minisztérium sajtófőnöke lapunk megkeresésére azt mondta: a díjat nem a tárca adta, hanem a Nagy Fal Magyar–Kínai Barátság Egyesület, amelynek elnöke Oláh Lajos, a DK politikusa. Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért Szijjártó Péter nyújtotta át az elismerést, a sajtófőnök azt válaszolta: mert a civil szervezet meghívta a minisztert. Megkérdeztük, a mostani Alstom-botrány fényében is részt venne-e egy ilyen díjátadón a tárcavezető, mire Menczer Tamás azt válaszolta: ilyen jellegű meghívása jelenleg nincs a miniszternek, és majd ha lesz, eldönti.

„Medgyessy nem is tagadja, hogy dolgozott az Alstomnak. Nincs abban semmi kivetnivaló. A munka nemesít” – írta pénteki publicisztikájában Pilhál György.

Emlékezetes, a tavalyi díjátadó nagy sajtóvisszhangot keltett. Részben azért, mert a Medgyessy-kormány idején Szijjártó fontos szerepet játszott a miniszterelnök elleni politikai lejárató akciókban. Ehhez képest az elismerés átadásakor Szijjártó méltatta a volt kormányfő a kínai–magyar kapcsolatok fejlesztésében játszott kiemelkedő teljesítményét. Különös egybeesés, hogy a kitüntetés átadásának napjaiban nyilatkozta azt Medgyessy: „Nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban.” Később tagadta, hogy így fogalmazott volna.

Sajtóhírek szerint a korrupciós botrányba keveredett Alstom két részletben – 2007 márciusában és 2008 januárjában – összesen 597 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint) utalt a Medgyessy Péter érdekeltségébe tartozó AssistConsult Kft.-nek, amely szinte a teljes összeget továbbutalta a volt kormányfő családi cégének, az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-nek. A pénz nagy részét ezután több évre befektették, majd 2010–2011-ben abból 106 millió forintot átutaltak Medgyessy feleségének. Ebből az egyik, 60 milliós tétel „születésnapi ajándék” jogcímen került a számlára – derítették ki a hivatali vesztegetés ügyében eljáró magyar nyomozók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.