Sztrájk: mérleget vont a PDSZ

„Nem volt nyugalom az olajfák alatt” – mondta Mendrey László.

MTI
2016. 04. 16. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PDSZ vezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a pénteki volt az első magyarországi pedagógussztrájk 2007-2008 óta, noha az azóta eltelt években „nem volt nyugalom az olajfák alatt\".

Kiemelte, a megoldáshoz vezető utat az jelentené, ha a kormány végre érdemi tárgyalásokat kezdene a pedagógusok legitim képviselőivel ahelyett, hogy „folyamatosan hárít\" és arra a kerekasztalra „mutogat\", amelyet a „tőle függésben lévő szervezetekkel\" töltött fel. A kabinetnek tudomásul kellene vennie, hogy a kerekasztal nem kizárólagos döntéshozó – jelentette ki Mendrey László, aki ismételten arra szólította fel az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy fogadja el más szervezetek meghívását is.

A pénteki munkabeszüntetésről szólva elmondta, a sztrájkhoz csatlakozó iskolákban a tanárok a gyerekek felügyeletét látták el az első két órában. Kiemelte, összesen három sztrájkolókkal szembeni fenyegetésről tudnak, két esetben polgármesterek próbáltak nyomást gyakorolni iskolaigazgatókra a sztrájk ellehetetlenítése érdekében, míg egy Baranya megyei egyházi iskolában egy püspöki állásfoglalásra hivatkozva kérték a tanárokat arra, hogy ne vegyenek részt a munkabeszüntetésben.

Mendrey László szerint a kormány várhatóan szerdáig nem kezd érdemi tárgyalásokat a tiltakozó pedagógus szervezetekkel, így arra kérik tagságukat, hogy vegyenek részt a Pedagógusok Szakszervezet (PSZ) szerdára meghirdetett egésznapos, országos sztrájkján.

„Nem hiszem, hogy ettől megremeg a térdük, a szájuk a mosolyról sírásra görbül\" – mondta a szerdára tervezett megmozdulás várt kormányzati hatásáról, hozzátéve, azt sem gondolja, hogy a kabinet a szőnyeg alá söpörheti a problémát azzal, hogy megpróbálja kivárni a tanév hat hét múlva elérkező végét. „Ha nem lesznek radikális változások, akkor a problémahegyek csak még tovább nőnek\" – fűzte hozzá.

A PDSZ elnöke szólt arról is, nincs igaza a kormánynak, amikor azt mondja a sztrájkban részt vevőknek, hogy a munkabeszüntetés idejére nem jár bér. A levonás ugyanis nem indokolt, amennyiben a pedagógusoknak havi bontásban összejön a heti 32 óra munkaidő, valamint az ahhoz társuló túlórák – fejtette ki Mendrey László aki, minden, kevesebb fizetést kapó tanárnak egyedi elbírálású segítséget ígért.

A szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva megjegyezte, a szerdai sztrájkot követően további megmozdulásokat is terveznek, amelyek akár májusra is átcsúszhatnak, ugyanakkor az írásbeli érettségi vizsgákat nem szeretnék megzavarni. „Ha májusban mégis valamilyen akcióra kényszerülnek a szakszervezetek, az a kormány felelőssége lesz” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.