Tarlós: Ott már csak éjjeliőrnek lennék jó

A főpolgármester ma már nem követi olyan intenzíven a műszaki tervezés területét, egyedi vezetői stílusán pedig nem változtat.

BuL
2016. 04. 28. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jelentem: nem olyan súlyos a helyzet a miniszterelnök és a főpolgármester között”, így jellemezte a Mandinernek adott interjújában Orbán Viktorral való viszonyát Tarlós István. A főpolgármester szerint a kormányfő nem veszi rossz néven, ha valaki nem hízeleg neki, és vagánynak is tartja őt. Kérdésre válaszolva tagadta azt, hogy az agglomerációs közlekedést övező konfliktus idején Orbán küldte volna Habonyt Tarlóshoz.

Lázár Jánossal való viszonyáról is beszélt, akiben értékeli, hogy „nem alattomos. Szemtől szembe mondja.”

Vitézy Dávidról azonban nem kívánt beszélni a főpolgármester, mondván, személye „nem politikai kategória”. A Tütü bárban tartott bringás fórum eseményeire azért röviden kitért: „pontosan tudom, hogy kikkel kell megvitatnom a budapesti biciklis közlekedést hivatalosan és informálisan, őket pedig meg is hívom az egyeztetésekre”. Szerinte egy szó sem igaz abból, hogy a főváros vissza akarná fejleszteni a kerékpáros infrastruktúra vívmányait.

Arra a kérdésre, hogy taxi- vagy Uber-párti-e, azt felelte, „a taxisok elfogadták a három évvel ezelőtti taxisrendeletet, sőt az egységes tarifát ők kérték. Valamennyi igazuk van. Fizetnek adót, beruháztak, erre jön valaki, aki nem vagy megbízhatatlanul fizet adót, és rontja az üzletüket. Franciaországban betiltották az Ubert – nem tudom, itthon van-e erre mód, de ez nem a mi hatáskörünk.” Ha lenne rá hatásköre, ő is betiltaná az Ubert.

Az LMP is megkapja a magáét a főpolgármestertől. Ő szintén mondana olyanokat, hogy legyen ingyenes a BKV a 14 év alattiaknak, ha annyi esélye lenne a választásokon, mint a zöld pártnak.

A hármas metró felújításával kapcsolatban Tarlós úgy véli, műszaki területen ő ma már nem lenne jó vezető termelésirányító területen, de mondjuk éjjeliőrnek igen.

A római-parti védmű ügyében eltökélt, és beszámolt róla: kezében van az Országos Vízügyi Főigazgatóság írásos álláspontja is, amelyben vele egyetértve kimondják, a parton kell megépíteni a létesítményt. A „törpepártok” által emlegetett ingatlanpanamát viccnek tartja, szerinte ez „együgyű, primitív gyűlöletkeltés”. „A közvélemény túlnyomó részét, amely teljesen normális, szeretném megnyugtatni: nem mi mondjuk meg, hol legyen a védmű, hanem az Akadémia, a műszaki egyetem és a vízügyi főigazgatóság. 53 ezer ember vagyonvédelméről és biztonságáról szól a történet, az egyetlen Duna-szakaszon, amely teljesen védtelen ma a fővárosban” – tette egyértelművé.

A saját stílusáról elmondta: „a Fideszben is van néhány ember, aki mindenféle porokat szed a stílusomtól, de szeretném megnyugtatni: ez tudatos. Vicces mindenesetre, hogy olyanok kritizálnak, akik irodalmi alapműveket sem ismernek, az interneten pedig olyan nyelvezetet használnak, hogy jutasi őrmesterek belepirulnának.” Tarlós szereti, „ha megértenek a kocsmában is, nemcsak az értelmiségi körökben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.