Tejes tüntetés a budaörsi Tesco-parkolóban

„A rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette”, szól a szűkszavú hajnali rendőrségi közlemény.

BuL
2016. 04. 28. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Be nem jelentett demonstráció kezdődött csütörtök hajnali 4 órakor Budaörsön, a Tesco parkolójában. „A rendőrség a demonstrációval kapcsolatban a szükséges intézkedéseket megtette” − szól a hatóság rövid hajnali közleménye az Index cikke szerint. Amit még tudni, hogy a tejtermelők kezdtek tiltakozásba.

Az Agrárszektor.hu oldalon bővebbet is olvasni: „a tiltakozás oka, hogy a hazai tejfelvásárlási árak folyamatosan csökkennek. A termelők szerint az [ ] átlagár 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is. Így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat.”

Legutóbb április elején demonstráltak, akkor néhány tehenet hajtottak végig a belvároson: a terméktanács szervezte demonstráció az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székháza előtt kezdődött, ahol a tejtermelők két tehén kíséretében petíciót adtak át. Ezután a tüntetők és a tehenek átvonulnak a Nébih és a NAV épülete elé a Keleti Károly utcába és a Széchenyi térre. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke akkor elmondta, hogy bár kapnak támogatást a kormánytól, ez nem fedezi az utóbbi időben bekövetkezett 40-50 forintos árzuhanást a nyers tej átvételi árában. A problémát az orosz embargó, illetve az uniós kvóta rossz időzítésű megszüntetése mellett a termelők szerint a csaló kereskedők okozzák. Istvánfalvi szerint nyilvánvaló, hogy a tejágazatot fokozott mértékben sújtja az élelmiszer-hamisítás és az áfacsalás is, vannak olyan forgalmazók, amelyek bizonyíthatóan olcsóbban adják a külföldi tejet, mint amennyibe a származási országban kerül. Emellett szeretnék, ha a termékeikre vonatkozó 18 százalékos áfakulcs 5 százalékosra csökkenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.