Terrorellenes javaslat: a kormány enged az ellenzéknek

Egy szakmai, szakértői szintű egyeztetés van még hátra.

MTI
2016. 04. 12. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kontrát Károly közölte: szerdán még egy szakmai, szakértői szintű egyeztetés van hátra, ezt követően várhatóan jövő héten nyújtja be a kormány a törvényjavaslatot, amelyet az április 25-i héten kezdhet tárgyalni az Országgyűlés.

Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott: újabb fontos lépést tettek az intézkedéscsomag elfogadásának irányába. Hozzátette: az elvi egyetértés a csomag fontosságával kapcsolatban megvan, nem kellett bizonygatni senkinek, hogy minden olyan eszközt a kormány és az illetékes szervezetek rendelkezésére kell bocsátani, amely segít a terrorakciók megakadályozásában.

Kontrát Károly beszámolója szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása ügyében, a titkosított kommunikációval és a gyülekezési joggal kapcsolatban, valamint a védelmi beszerzések terén is elfogadták az ellenzéki javaslatokat, aggályokat.

Az államtitkár a részletekről szólva elmondta: az ellenzéki pártok javaslatára a Btk. két tényállását módosítják, egyrészt büntetendő cselekménynek minősül a terrorista csoport szervezése, illetve ha valaki terrorista csoporthoz csatlakozás céljából Magyarországról ki- vagy átutazik, és szintén büntetik majd a nagy nyilvánosság előtt a terrorizmust támogató hírverést. Közölte: a kormány a Btk. módosítása kapcsán javasolni fogja bizonyos bűncselekmények esetén a korhatár leszállítását 14 évről 12 évre, mert nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a terroristák gyakran 14 évnél is fiatalabbakat használnak súlyos bűncselekmények elkövetése során.

Kontrát Károly fontos témának nevezte a titkosított kommunikáció ellenőrizhetőségének szankcionálását, amelyben a kormány elfogadta azt az ellenzéki javaslatot, hogy csak a szolgáltató kötelezettségszegését büntessék, a felhasználókét ne. Az államtitkár szerint vita volt arról, hogy milyen módon lehet ezt a jogszabályi rendelkezést végrehajtani, de a kormány álláspontja most és korábban is az volt, hogy a bűnüldöző szerveknek meg lehet adni a jogszabályi lehetőséget az ellenőrzésre. Kérdésre válaszolva Kovács Zoltán hangsúlyozta: minél kevesebb lehetőséget kell hagyni arra, hogy a rossz, negatív szándékot el lehessen rejteni a hatóságok elől, és az ötpárti egyeztetésen konszenzus volt abban, hogy nem a felhasználók, hanem a szolgáltatók oldaláról lehet ezt a „legjobban megfogni”.

Kontrát Károly szerint a kormány az ellenzék aggályait elfogadva kiveszi a javaslatcsomagból a gyülekezési jog korlátozásával kapcsolatos rendelkezéseket, így veszély esetén a rendezvény szervezőit tájékoztatják majd a hatóságok, a továbbiakban őket terheli a felelősség a rendezvény megtartásával kapcsolatban.

Közölte: ellenzéki felvetés volt a védelmi beszerzések szabályainak módosítása, ezt is kiveszik a törvénycsomagból. Kontrát Károly szerint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ feladatairól alakult még ki vita, a tárgyalást szerdán szakértői szinten folytatják.

Ez volt a második ötpárti egyeztetés a kormány terrorizmus elleni akciótervéről, amelyet március végén jelentett be Pintér Sándor belügyminiszter. Legutóbb április 1-jén Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott: alapvető szakmai nézeteltérés nem volt, körvonalazódik az egyetértés lehetősége.

A Jobbik optimistán várja a javaslatcsomagról folytatódó szakmai egyeztetést – közölte Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja.

A politikus pozitívan értékelte a tanácskozást, mivel – mint kiemelte – az ellenzéki javaslatok döntő hányadát elfogadta a BM, és ígéretet kaptak arra, hogy azokat beépítik a javaslatcsomagba.

A Jobbik által kifogásolt három pont közül kettő – a tömegrendezvények tiltása és a védelmi beszerzésekről szóló passzus – „úgy néz ki”, kikerül a javaslatból. Ugyanakkor továbbra is kifogásolják, hogy a javaslat szerint a titkosított kommunikációt biztosító cégek és szolgáltatók felelősségre vonhatók lennének. Mirkóczki Ádám ezért azt kérte, hogy ezt a részt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal is nézessék át.

Az LMP szerint Pintér Sándor belügyminiszter a lényegi pontokon elfogadta a kifogásokat. Schiffer András, a párt frakcióvezetője pozitívumként értékelte, hogy az LMP több javaslata bekerült a terrorellenes csomagba.

Ezeken felül a legtöbb passzusnál a szükségesség, az arányosság elvét kérték számon – jegyezte meg Schiffer András, hozzátéve: ha ezeket az elveket végigvezetik a BM törvényjavaslatán, akkor elfogadható lesz számukra.

Nem támogatja jelen formájában a javaslatcsomagot az MSZP – közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. Molnár Zsolt elmondta: a BM új javaslata elhagy néhány korábban kifogásolt pontot.

Továbbra is vannak azonban megoldatlan kérdések, ezért az MSZP javaslatára szerdán újabb szakmai egyeztetést tartanak a csomagról. A szocialisták ezt követően alakítják ki végleges álláspontjukat – tette hozzá a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.