Tízezer oldal titkosításának feloldását javasolta a NEB

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága teljes körű feltárásra törekedett.

MNO
2016. 04. 25. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tízezer oldalnyi irat titkos minősítésének a törlésére tett javaslatot a napokban a kommunista rendszer magyarországi tetteinek feltárására létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak (KNBSZ) – számolt be hétfőn a Magyar Idők. A NEB kétéves munka eredményeként tett javaslatot arra, hogy az 1950-es évektől 1964-ig terjedő időszakra vonatkozóan a KNBSZ-nél őrzött katonai titkosszolgálati anyagok közül melyek lehessenek megismerhetők a kutatók és a nagy nyilvánosság előtt – mondta a lapnak Ötvös István, hozzátéve: most már csak az iratokat őrző honvédségi szervezet jóváhagyásán múlik a dokumentumok megismerhetősége, ami rövid időn belül várható.

A bizottság tagja arról is szólt a lapnak, hogy a NEB a katonai iratok kapcsán nem „mazsolázást” folytatott, hanem teljes körű feltárásra törekedett. Egyes iratrészek azonban továbbra sem lesznek kutathatók még az 1964-ig tartó időszakra vonatkozóan sem. A lap kérdésére a történész azt is elmondta: nem tekinthető egyértelmű kudarcnak, hogy Biszku Béla ügyében – a közvélemény egy jelentős része szerint helytelen módon – elmaradt a várt ítélet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.