Véget ért a taxisok budapesti tüntetése

Az Uber a demonstráció ideje alatt fél áron szállította utasait, a taxisok újabb tüntetésre készülnek.

MNO
2016. 04. 26. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A taxiskonvoj áthaladt az Oktogonon, és a Lánchídra érve elfoglalta a félpályát, így Budáról Pestre nem lehet autóval átjutni, míg a Széchenyi István teret szinte teljes egészében elfoglalták a tüntetők autói. Rengeteg a nézelődő gyalogos, akik fotókat készítenek – jelentette a helyszínről tudósítónk.

Egy taxis az Operánál azt mondta portálunknak, hogy egyetért a tüntetéssel, de felveszi a munkát, mert valakinek dolgoznia is kell, különben „az Uber elvisz minden utast”.

Sajtótájékoztatót tartottak a tüntetők. Az egyik főszervező, Gottlieb Géza, azt mondta, hogy ennyi taxis még nem volt az utcán, a létszámból jól látszik, hogy a tüntetés megmozgatta a szakmát. 544 autó vonult az utcára, azonban még nem értek cél, mert egyetlenegy hivatalos személlyel sem tudtak tárgyalni.

Cziffery Csaba, a másik felszólaló annyit tett hozzá, hogy 13 óráig van engedélyük, utána elvonulnak. Viszont, ha nem sikerült megegyezni, akkor jövő kedden újra utcára vonulnak a taxisok. Az illetékesektől csütörtökig várnak választ.

Cziffery ezenkívül hozzáfűzte, hogy elnézést kérnek a budapestiektől a kellemetlenségért, de értsék meg, hogy ez az ágazat most bajban van, és csak így tudnak hangot adni elégedetlenségüknek. Képzeljék el, hogy abban az ágazatban, ahol önök dolgoznak, egy illegális cég elviszi a piac ötven százalékát – tette hozzá a főszervező.

A jövő heti tüntetéssel kapcsolatban még nincs publikus információ.

Helyszíni tudósítónk azt jelentette, hogy fél egykor a taxisok rendőri felvezetéssel elhagyják a Lánchidat.

Érdekesség, hogy egy fekete autó is feltűnt a tüntetők között. Az egri taxis azt mondta portálunknak, hogy szolidaritást vállal a pestiekkel, mert bár nálunk nincs Uber, de mivel városa turisztikailag vonzó célpont, ezért félő, hogy záros határidőn belül ott is megjelennek.

A rendőrök azt mondták, hogy a tüntetőknek 13 óráig volt engedélyük a hídon tartózkodni, ennek ellenére önként vonultak le és véget vetettek a tiltakozásnak. Azt most nem lehet tudni, hogy sikerült-e valamilyen hivatalos személlyel tárgyalni vagy sem.

Az Indexnek nyilatkozott az egyik demonstráló, aki leszögezte, „száz százalékig biztos abban, hogy kormányközeli emberek vannak az Uber mögött, és a cég megkeni a kormány embereit, hogy továbbra is gondtalanul működhessen”.

Eközben a Portfólió arról ír, hogy az Uber kedd délelőtt levelet küldött a felhasználóinak, amelyben arra tér ki, hogy autóival 8.30 és 15 óra között fél áron lehet utazni: „Javasoljuk, hogy ma indulj útnak a megszokottnál kicsit korábban, és lehetőleg oszd meg az Uber-utazásodat egy barátoddal. Csökkentsük közösen az autók számát a városban egy ilyen problémás napon!”

A résztvevők reggel 8–9 óra között a Hősök terén gyülekeztek, ahonnan a Hősök tere – Dózsa György út – Thököly út – Rákóczi út – Erzsébet körút – Teréz körút – Oktogon – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Fő utca – Bem rakpart – Batthyány tér – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd útvonalon indultak el a Széchenyi István térig.

Nincs fennakadás, ugyanolyan a forgalom, mint máskor – jelentette tudósítónk háromnegyed nyolckor a Hősök teréről. Elmondása szerint három perce mondták be a 20E-n, hogy taxisdemonstráció lesz, és elterelik a buszforgalmat. A Hősök terével szemben hét-nyolc sornyi taxis áll, szóval sokan vannak. 20-30 egymással beszélgető rendőr felügyeli a rendezvényt.

A BKK közlése szerint amennyiben a résztvevők létszáma indokolja, a demonstráció útvonalát lezárják. Tájékoztatást a Kozut.bkkinfo.hu oldalon, illetve a társaság Facebook-oldalán adnak. Több fővárosi busz végül módosított útvonalon jár a taxisdemonstráció miatt kedd reggel – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán. Azt írta, hogy a 30-as, a 30A és a 230-as buszok terelve járnak, nem érintik a Damjanich utca / Dózsa György út megállót. A 16-os és a 105-ös buszok szintén módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekednek. A 16-os járat a Deák Ferenc tértől a Károly körúton, a Széll Kálmán tér irányából pedig az Attila út – Krisztina körút – Március 15. tér – pesti alsó rakpart – Széchenyi István tér útvonalon halad, nem áll meg a Hild téren, a Széchenyi István téren, a Clark Ádám téren és a Donáti utcánál. A 105-ös járat a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér megállót nem érinti – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.