A Jobbik és az LMP közvetlen államfőválasztást akar

Ötpártira tervezték az egyeztetést, de csak két párt jelent meg.

MTI
2016. 05. 05. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Staudt Gábor, az egyeztetést kezdeményező Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: az MSZP részéről Bárándy Gergely jelezte, hogy elméletben egyetért a felvetéssel, de nem tartja időszerűnek, a kormánypártoktól viszont nem érkezett visszajelzés.

A találkozóról azt mondta, hogy Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével egyetértettek a közvetlen választás helyességében, mert az megerősítené a köztársasági elnök legitimációját. Szerinte a fékek és ellensúlyok rendszerében olyan államfőre van szükség, aki gyakrabban fordul az Alkotmánybírósághoz, és jobban érvényesíti jogait. A Jobbik a jogkörök bővítését is lehetségesnek tartja, ugyanakkor Staudt Gábor közlése szerint ez nem jelenti azt, hogy félprezidenciális rendszert szeretnének. Megjegyezte: bízik abban, hogy a kormánypártok jövőre újragondolják a felvetést, nyílt versenyben lehet választani, hogy „ne egy ember”, Orbán Viktor döntésén múljon, ki töltse be a tisztséget.

Schiffer András azt mondta, a „20. századi pártok” zsákmányszerzésnek tekintették az államfői posztot, az LMP azonban szélesítené az emberek részvételét a közös ügyekben. Hozzátette: Európa legtöbb országában ez így működik.

A politikus az államfő „vészelhárító funkcióinak” megerősítését is szorgalmazta, szerinte az elmúlt huszonöt év tapasztalata az, hogy a mindenkori parlamenti többség, amelyet „egy erős kancellár joystickkal irányít”, elrántotta a többségi hatalom irányába a demokráciát, s ezt ki kell egyensúlyozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.