A külügy figyelmeztette a futballdrukkereket

Tavaly szárnyalt a turizmus, a terrortámadások hatása azonban az idén lesz érzékelhető.

MTI
2016. 05. 19. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Franciaországban szükségállapot van érvényben, a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú, a rendőrség, a csendőrség és más rendvédelmi szervek szükség esetén határozottan és szigorúan lépnek fel – figyelmeztette tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata a hamarosan kezdődő franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra utazókat.

A konzuli szolgálat honlapján tegnap közzétett tájékoztatásban azt írták: mind a stadionba, mind a szurkolói zónába csak személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése és detektoros átvilágítás után lehet majd belépni. A szurkolói zónák általában déltől éjfélig lesznek nyitva, utána a területet el kell hagyni. A parkokban, Marseille-ben a strandokon, valamint Bordeaux-ban a Garonne-parti sétányon tilos kempingezni, piknikezni, nem javasolt autóban éjszakázni sem. Lakóautóval csak a kijelölt kempingezőhelyeken lehet az éjszakát eltölteni, a városi parkolókban nem. A rendőrség nem tolerálja a tilosban parkolást. A gépkocsival érkezőknek javasolják, hogy a nagy közlekedési csomópontoknál parkoljanak le, és onnan a tömegközlekedési lehetőségeket vegyék igénybe. A mérkőzések napján a járatokat sűrítik, több helyről közvetlen járatot indítanak a stadionhoz. Erre az időszakra kedvezményes napijegyet lehet vásárolni. Több nagy parkolótól is közvetlen buszjáratokat indítanak a stadionhoz. Bordeaux-ban a pályaudvart átépítik, a teljes csarnokot felállványozták, emiatt a peronok lényegesen szűkebbek, ami növeli a balesetveszélyt. A szurkolóknak az „Euro 2016” táblát követve mielőbb el kell hagyniuk a pályaudvar területét. A gyalogosövezetekben a villamosvágány nincs fizikai akadállyal elválasztva a sétányoktól, csak útburkolati jelek jelzik a síneket, és közlekedési lámpák hívják fel a figyelmet a járművek közeledtére.

Emellett ismét azt kérik a labdarúgó-Európa-bajnokságra utazó magyar állampolgároktól, hogy a hatékonyabb konzuli védelem érdekében regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. Azt is megerősítik, hogy a magyar válogatott Eb-szereplése alatt ideiglenes ügynökség jelleggel helyszíni és mobil (mikrobuszos) konzuli jelenlétről gondoskodnak, és közlik az ezzel kapcsolatos elérhetőségeket.

Nem pusztán a futball-Eb miatt adott ki vészjelzést a magyar külügyminisztérium: korábban hivatalos listát adtak ki az unióba utazók figyelmeztetésére, amelyen az úgynevezett no-go zónákat sorolták fel. A lista a nemzetközi sajtóban is nagy port kavart, kiderült ugyanis, hogy a kormány több nagyváros divatos negyedeit is veszélyes helyként tüntette fel.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Czeiszing Miklóst, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjét, mivel a magyar kormányzati kommunikáció szerint Berlin több kerülete no-go zónának minősül. A hivatalnok szerint más európai nagyvárosokhoz képest Berlin valamennyi területe biztonságos. Közölte, a bevándorlási válság és a Párizsban, Brüsszelben elkövetett merényletek az eddigi tapasztalatok szerint a német turizmust nem érintették. Különösen kedvező képet fest a magyar turisták növekvő érdeklődése – tette hozzá az iroda vezetője. A turisztikai hivatal statisztikái szerint ugyanis tavaly 700 ezer vendégéjszakát töltöttek el honfitársaink Németországban, miközben a teljes beutazóturizmus 2015-ben 79,7 millió nemzetközivendég-éjszaka volt. Ezzel a német turizmus a sorban hatodik rekorderedményét érte el. Czeiszing Miklós hozzátette, a körülmények is szerencsésen alakultak. Tavaly a természet hívószó alatt szerveződött a turizmus, így a programok többsége a zsúfolt városokon kívülre koncentrálódott.

A 2016-os előrejelzéseket illetően azonban a turisztikai hivatal már óvatosabb. Európa és a világ biztonsági helyzete, a menekültügyi kérdés fejlődése, illetve a világgazdaság keretfeltételei nagyban befolyásolhatják az utazási forgalmat – írták jelentésükben, ami ezért a turizmus növekedésének alacsonyabb, 1-3 százalékos növekedési ütemével számol.

Ráadásul – mint Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Magyar Időknek adott interjújában megemlítette – a helyi hatóságok is bizonytalanok: a Hamburg-Altona, Berlin-Kreuzberg, Schöneberg negyedekbe a rendőröknek is csak nyolcasával szabad bemenniük, teljes fegyverzettel, testpáncélban, mivel a legkisebb akció esetén is vehemens ellenállásra számíthatnak. Figyelmeztető az is, hogy a Russia Today orosz hírtelevízió szerint Bajorországban jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik engedélyért folyamodnak riasztófegyverek tartására.

A Belga Királyság magyarországi nagykövetsége azt írta lapunknak, az országban nincsenek no-go zónák. Az Iszlám Állam terrorszervezet márciusban hajtott végre hármas merényletet Brüszszelben, a tragédiának 32 áldozata volt. A belga képviselet szerint a hatóságok az ellenőrzésük alatt tartják a folyamatokat. A rendőrség mindent megtesz a rend és a biztonság fenntartásáért – írják, és válaszukban kitérnek arra is, hogy a központi kormányzat közös akciótervet dolgozott ki a helyi önkormányzatokkal és közösségekkel együttműködve.

Bár a 2016-os év kedvezően indult, látható, hogy a márciusi támadás rövid távon érzékenyen érintette Brüsszel turizmusát – folytatta kérdésünkre küldött válaszában a nagykövetség. Külön problémaként említik, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér a merényletek során megrongálódott, ezért több járat a környező repülőterekről, például a hollandiai Antwerpenből közlekedik. Hozzáteszik, várhatóan júniusig teljesen felújítják az objektumot.

A terroristatámadásnak áldozatul esett másik európai ország képviseletét, a budapesti francia nagykövetséget is megkerestük, a tavaly novemberi merénylet következményeit célzó kérdéseinkre azonban nem érkezett visszajelzés. A Magyar Idők korábban azonban turisztikai szakértőkre hivatkozva azt írta, Párizsban az év végére 10 százalékkal esett vissza a turizmus forgalma.

Nyilatkoztak azonban a mediterrán országok. Az embercsempész-hálózat déli útvonalának célállomásának, Olaszországnak a nagykövetsége leszögezte: no-go zónáik nincsenek, vannak azonban a menekülteknek helyet adó gyűjtőpontok, hotspotok, s elismerték, ezek helyi környezetükben kihatnak a turizmusra. Mivel tavaly 29 százalékkal nőtt a menedékkérelemért folyamodók száma Olaszországban, egyes területeken, mint a legnagyobb európai hotspotnak helyt adó Lampedusa szigeten, a turizmus terén visszaesés tapasztalható – válaszolta a nagykövetség. Hozzáteszik azonban, statisztikáik így is ígéretesek. Olaszország az ötödik legnépszerűbb turisztikai célország, 2015-ben 4,7 százalékos emelkedést könyvelhettek el. Az év során így összesen 50,8 millió beutazót fogadtak, azt azonban kérdésünk ellenére már nem részletezték, az idei szezon során mi várható.

No-go zónák nincsenek, katonai eszközökkel megerősített területek azonban vannak – ezt a választ a Görög Köztársaság nagykövetsége küldte lapunknak. Annak ellenére, hogy Görögország az Európai Unió balkáni határaként a migránsválság egyik legnagyobb elszenvedőjévé vált, képviseletük szerint a turizmusnak a jelenség nem okozott problémát. 2015-ben rekordévet zárt a görög turizmus – írták, s megjegyzik: különösen kiugró volt a magyarok érdeklődése. Összesen 146 380 honfitársunk utazott ugyanis Görögországba, ami 2014-hez képest csaknem 65 százalékos növekedést jelent. A 2016-os kilátásokra vonatkozóan azonban, ahogy a megkérdezett országok többsége, úgy a görög képviselet sem adott választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.