Bill Clinton ellen tüntet Gulyás Márton

A Krétakör volt ügyvezetője szerint Szijjártó Péter joggal kérhette ki a volt elnök szavait.

LD
2016. 05. 18. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar emberek Bill Clinton szavaival szemben nem döntöttek úgy, hogy lemondanak a demokráciáról – indokolta Gulyás Márton, miért tartotta szükségesnek egy demonstráció megszervezését csütörtökre az amerikai nagykövetség elé. A Krétakör volt ügyvezetője szerint az egykori amerikai elnök szavai kritika helyett az Orbán-kormány „valóban antidemokratikus” ténykedését legitimálják, „hiszen Clinton tényleg védhetetlen, leegyszerűsítő és sommás állításokat tett a magyar népről”. Hozzátette: Szijjártó Péter joggal kérhette ki a mi nevünkben Clinton szavait.

A csütörtökre meghirdetett tüntetés indoklásában Gulyás azt írja: szükségesnek látja Orbán Viktor bukását, de ebben nem lehet bárki szövetséges, „aki látszólag Orbánékat ekézi, de közben valójában a mi szabadságra való képességünket vitatja el”.

Szerinte ő nem azért hozta létre netes műsorát, hogy egy újabb, reflexszerűen Fidesz-ellenes csatorna legyen a világhálón. „Ha csak azért követtél, ha csak azért néztél eddig, mert szeretted, amikor a Fidesz mocskait ekéztem, akkor rossz hírem van: nem én vagyok az embered” – fogalmazott.

Gulyással szemben korábban többször felvetették, hogy a Krétakör támogatást fogadott el Soros Györgyhöz köthető alapítványtól. Ezzel kapcsolatban Gulyás lapunknak adott interjújában tavaly novemberben azt mondta: „A Nyílt Társadalom Alapítványtól valóban kaptunk támogatást, ez benne is volt a beszámolóinkban. Nem látok összefüggést a támogatások odaítélése és Soros György között. Lehet, hogy volt olyan rendezvény, ahol egy helyiségben tartózkodtunk, de sosem mutatkoztunk be egymásnak. Direktívákat végképp nem kaptam, nemhogy tőle, a munkatársaitól sem.”

Bill Clinton múlt hét végén jelentette ki: a magyarok és lengyelek a hosszú hidegháborúnak és az Egyesült Államoknak köszönhetik a szabadságukat, mégis úgy döntöttek, a demokráciával túl sok a baj, ezért inkább Putyin-féle vezetést akarnak. Colleen Bell amerikai nagykövet kedden azt mondta, a kijelentés Bill Clinton magánvéleménye. Az elhangzottak ellen felszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter, rögtön sorosozva is egyet: szerinte „Soros György elégedetlen a mai magyar kormánnyal, azt szeretné, ha nem ez a kormány irányítaná Magyarországot, és mi úgy látjuk, hogy ez az elégedetlenség jelenik most meg az amerikai kritikákban.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.