Csak foci lehet tornaóra helyett

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nonszensz az ötlet.

Hutter Marianna
2016. 05. 05. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak iskolai labdarúgás oktatásával lehetne a mindennapos testnevelés heti öt órájából kettőt kiváltani a középiskolákban – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) honlapjára töltött rendeletmódosítás előterjesztéséből. Az intézkedés vonatkozna a négy-, hat- és nyolcosztályos gimnáziumokra, a szakközépiskolákra és a szakiskolákra egyaránt. Korábban ezekben az intézményekben nem volt mód arra, hogy a mindennapos testnevelés órái közül kettőt másik kerettantervvel váltsanak ki. Az Emmi változtatna az általános iskolások mindennapos testnevelését érintő lehetőségein is. Az 1–4. osztályosok, akik eddig a Nemzeti lovaskultúra kerettantervvel válthattak ki heti két testnevelést, mostantól ezt megtehetnék az iskolai labdarúgással, kosárlabdával vagy szivacskézilabdával is. Az 5–8. osztályosok viszont csak a nemzeti lovaskultúra és a foci közül választhatnának. Miután az Emmi nem rendelkezik másképpen, úgy tűnik, a módosítás a fiúkra és a lányokra egyaránt vonatkozna. Amennyiben a rendeletet kihirdetik, már idén szeptember elsejétől életbe lépnek a változások.

– Amíg minden egyes iskola nem kap egy stadiont, az ötlet értelmezhetetlen. Nonszensz – reagált Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek. A PDSZ-elnök szerint felvetődik a kérdés, rendelkeznek-e az ehhez szükséges adottságokkal az iskolák, például van-e elég szakképzett testnevelő tanár. Ugyanakkor azt üdvözlendőnek nevezte, hogy a kormány rájött arra, a mindennapos testneveléssel kezdeni kell valamit, hiszen nem adottak rá a feltételek. A PDSZ egyébként még nem kapta meg a javaslatot véleményezésre. Dr. Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) elnöke úgy reagált lapunknak: már jól működő, tartalommal megtöltött tanterv létezik a mindennapos testnevelésre. Azokon a helyeken, ahol nincsenek meg a tárgyi feltételek, mert például nincsen tornaterem, megoldás lehet a foci, de ezért nem kellene lecsökkenteni az atlétika jellegű testnevelésórákat.

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a szaktárcától, hogy miért csak egyetlen sportággal lehet kiváltani a mindennapos testnevelést a középiskolákban, és hogy ez miért pont a futball, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Nem ez az első eset, hogy a kormány a focinak kedvezne. Tavaly novemberben már egy Emmi által jegyzett tervezet lehetővé tette volna, hogy bármely iskolában futballt oktassanak az úgynevezett szabadon tervezhető órakeret terhére elsőtől nyolcadik osztályig. A tervezet szerint – amelyet végül nem vezettek be – heti két alkalommal lett volna futballoktatás fiúknak és lányoknak már első osztálytól. A jobbikos Dúró Dóra akkor azt hangsúlyozta, sem pedagógiai, sem sportszakmai szempontból nem szerencsés kiemelni egy sportágat a többi közül. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt írta: még jó, hogy nem a sziklamászás Orbán Viktor kedvenc sportja, az rendesen megrostálná a gyerekeket. Az LMP-s Ikotity István pedig arról beszélt, hogy az előre tervezett oktatási rendszer lehet a siker kulcsa, nem az egyes személyek kedvében járó politika.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.