Csökkentett menetidő Felcsúton

Három és fél hónapon keresztül csak hétvégén és ünnepnapon jár a vonat.

Velkei Tamás
2016. 05. 03. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon tizenöt erdei kisvasút van, tavaly nyolcszázezer ember váltott jegyet rájuk, amiből kitűnik, hogy a kisvasútra épülő turizmusra komoly igény van az országban – mondta a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök a váli-völgyi kisvasút első szakaszának ünnepélyes megnyitóján. Állításának éppen a felcsúti Puskás Akadémiát az alcsútdobozi arborétummal összekötő vonal menetrendje mond ellent. A kisvasút honlapján található táblázatból ugyanis kitűnik, hogy az indulási időpontok fele május 1. és június 14., illetve szeptember 1. és október 31. között csupán szombaton, vasárnap és ünnepnapon érhető el. Ez pont egy olyan időszakban történik, amikor például iskoláscsoportokkal lehetne utazni a vonalon. A kisvasút egyébként május 1-je és október 31-e között üzemel.

A Székesfehérvár–Bicske között húzódó hajdani vonal egy kis, mindössze három megállóból álló szakaszát több mint 800 millió forintból építették újjá kisvasútként. Az ellenzéki pártok szerint értelmetlen pénzszórás ellen a hétvégén DK-s aktivisták tiltakoztak, akik az indulni kívánó szerelvény elé feküdtek. A tiltakozókat rendőrök vitték el a helyszínről, ellenük a NOL.hu szerint szabálysértési eljárás indult. A kormányfő többször, így a hétvégén is hangsúlyozta, hogy a kisvasutat mindenképpen tovább kellene építeni, előbb Bicskéig, később akár Etyekig is. Amint arról lapunk többször beszámolt, sok etyeki nem repesett az ötlet hallatán, főleg, miután kiderült, hogy a vonalat földjeiken tervezik átvezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.