Dicséretet kaptunk az OECD-től, de

Kemény politikai döntéseket vár hazánktól növekedési téren a világszervezet.

MTI
2016. 05. 07. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Ángel Gurría a köztévé szombat esti műsorában kijelentette, hogy Magyarországnak olyan gazdasági növekedésre van szüksége, amely a társadalmilag sérülékeny csoportokra nézve is előnyös. Az OECD-főtitkár a sérülékeny csoportba tartozók közé sorolta a nőket és a fiatalokat, különösen azokat a fiatalokat, akik nem dolgoznak, nem vesznek részt az oktatásban és továbbképzéseken. Véleménye szerinte lényeges, hogy a gazdasági növekedés inkluzív legyen, azaz egységesen minden szociális csoportra kiterjedjen, és ne legyenek leszakadók.

További problémaként említette, hogy Magyarországon a munkaerő nagy hányada nem megfelelően szakképzett, és ezen dolgozni kell.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország egyebek mellett leküzdötte a válságot, biztosította a növekedés feltételeit, csökkentette a munkanélküliséget, a folyó fizetési mérleg mára deficit helyett szufficitet mutat, és sikerült csökkenteni az ország sérülékenységét is. Hatékony és jól időzített döntésnek nevezte a devizahitelek forintosítását.

Szerinte Magyarország a 3 százalékos növekedés felé halad jövőre, és ez fenntartható szint.

A következő feladatok azonban – mint fogalmazott – már nem olyan maguktól értetődőek, a kérdés az, hogy a növekedés, a termelékenység, a versenyképesség hogyan alakul a jövőben. A fenntartható növekedéshez nagyon sok kemény munkára és nehéz politikai döntésre lesz szükség – fűzte hozzá.

A termelékenység növekedését kulcsfontosságúnak nevezte José Ángel Gurría a jövőbeni bővüléshez. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem nő a termelékenység, nem lehet a fizetéseket sem emelni anélkül, hogy ez a versenyképességet rontaná. Termelékenységet pedig beruházással, szakértelemmel, szabályozással, hitellel lehet javítani, ez „nagyon-nagyon fontos házi feladat Magyarország számára” – hangsúlyozta a főtitkár.

Magyarország OECD-tagságának huszadik évfordulója kapcsán José Ángel Gurría azt mondta, nagyon erős és napról napra tovább erősödik a két fél kapcsolata és együttműködése egyebek mellett a közigazgatás, az átláthatóság, a hatékonyság, a versenyképesség területén. Úgy véli, Magyarország azzal tudna többet nyújtani a régióbeli országokhoz képest, hogy vonzó célpontot kínál a komplexebb, több hozzáadott értéket tartalmazó, összetettebb termékek előállításához, magas termelékenységű gazdasági környezetet alakít ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.