Egzotikus nevű magyar faluban választanak polgármestert

Spanyolosan hangzik, de német gyökere van a Baranya megyei falunak, ahol vasárnap voksolnak.

MNO
2016. 05. 02. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszorus Tímea elmondta: az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a település független polgármestere, Pintérné Magyar Mária – egészségi okokra hivatkozva – február elsején lemondott. Az aljegyző tájékoztatása szerint a településvezetői tisztségért két független jelölt indul: Markóné Héder Tímea és Rumpli Éva. A 112 lakosú község választói névjegyzékében 79-en szerepelnek, ennyien járulhatnak a szavazóurnához – tette hozzá.

Bár Palé elsőre amolyan közép-amerikai adóparadicsomi helyszín neveként hangzott, valójában német gyökerei vannak. A Baranyajenő és Sásd között, a Gödrei-víz völgyében fekvő, parányi falut először 1327-ben Pauli néven említették. A falu a XVIII. század végén néptelenedett el, ekkor németekkel élesztették újra, akiket a második világháború után pateroltak ki a településről, amelynek Paling a német neve ma.

Polgármestert választanak vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon, a tisztségért három jelölt indul – közölte a helyi választási iroda vezetője, Abádszalók jegyzője hétfőn az MTI-vel. Szabó István elmondta: a 4700 lakosú település választói névjegyzékében 3583-an szerepelnek.

A jegyző tájékoztatása szerint a polgármesteri tisztségért három jelölt indul: Balogh Gyula (Fidesz–KDNP), Deák Eszter (független) és Juhász Katalin (Magyar Munkáspárt). Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a település eddigi polgármestere, Kovács Mihály (Abádszalókért egyesület), aki 2010 óta töltötte be hivatalát, február közepén lemondott, távozása okáról nem kívánt nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.