Eszük ágában sincs fizetni?

A roma önkormányzat nem különített el pénzt az adósságtörlesztésre.

Horváth Csaba László
2016. 05. 26. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisvárdán tartott tegnap kihelyezett közgyűlést tegnap az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), ahol többek közt megszavazták a szervezet idei, több mint 400 millió forintos költségvetését. A döntés azért figyelemre méltó, mert a testület által összeállított kiadások közt egyáltalán nem szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felé fennálló 1,6 milliárd forintos tartozás rendezésének költségvetése. Az ORÖ-nek tizenkét hónap alatt kellene visszafizetnie az összeget az után, hogy az Emmi elállt a botrányos Híd a munka világába program támogatási szerződésétől. Bár a roma szervezetnek havonta több mint 130 millió forintot kell törlesztenie – ha egyenlő részletekben fizet –, ennek nyoma sincs a kiadások közt. Tehát nem kizárt, hogy az ORÖ vezetésének esze ágában sincs kifizetni a felhalmozott tartozást.

Ugyanakkor Balogh János elnök a Hír TV-nek azt mondta, úgy állapodtak meg a kormánnyal, hogy havonta mindössze ötmillió forintot fizetnek. Ez egy év alatt a tartozás alig 4 százalékát fedezné.

A RomNet portál cigány képviselőkre hivatkozva korábban egyébként beszámolt arról, hogy az ORÖ a fizetési kötelezettség teljesítése előtt kimentené az összes ingó és ingatlan vagyonát. Tegnap ugyanis a képviselők arról is döntöttek, hogy az uniós programban vásárolt ingatlanokat átadják a korábbi elnök, Farkas Flórián vezetése idején létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek. Ám ez még nem minden, a csőd szélére keveredett szervezet 2,5 millió forint kölcsönt is nyújt a szövetkezetnek. Az ingatlanok átadása egyébként azért érdekes, mert korábban Balogh János elnök lapunknak azt mondta, a programban vásárolt irodák fedezhetik a tartozás egy részét. Bár ő 800-900 millió forintra becsülte az épületek értékét, valójában az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a programban.

A cigány önkormányzat még Farkas Flórián elnöksége idején több milliárd forint uniós pénzt kapott olyan szövetkezet létrehozására, amelynek célja főként cigány származású munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati vizsgálat azonban föltárta: semmilyen szakmai tevékenység nem folyt. Az ügyben az adóhivatal nyomoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.