Év végére készülhet el az egészségügy kancellári rendszere

A titulushoz felelősség, hatókör és jogkör tartozik, ami garanciát jelenthet az átlátható gazdálkodásra.

MTI
2016. 05. 07. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi rendszerben a kancellárok felelnek majd az intézmények gazdálkodásáért – emelte ki Mészáros János. Hozzátette: a titulushoz felelősség, hatókör és jogkör tartozik majd, ami egyfajta garanciát jelenthet az átlátható intézményi gazdálkodásra. Továbbá azt is várják a kancellároktól – folytatta –, hogy felszínre hozzák azokat az intézmények gazdálkodásában meglévő hatékonysági és együttműködési lehetőségeket, amelyeket lehet, hogy az egyes kórházak vezetői nem látnak.

„Nem az emberhez kell szabni a feladatot, hanem a feladathoz az embert” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Megjegyezte, hogy a rendszer kialakításával kapcsolatos szakmai munka most zajlik.

Mészáros János felidézte, amikor 2012-ben állami fenntartás alá kerültek az egészségügyi intézmények, olyan informatikai fejlesztések zajlottak uniós forrásokból, amelyek közhiteles nyilvántartásokat, illetve az intézmények gazdálkodásával kapcsolatos adatjelentési kötelmet fogalmaztak meg, 2015-től pedig a kórházakban egységes számlatükör működik. Így az intézmények egységes kontrollingrendszerben jelentenek a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK).

Ezzel a rendszerrel az ÁEEK-nek megvan a lehetősége összehasonlító elemzések összeállítására, és megteheti az adott intézmény menedzsmentjének a megfelelő jelzéseket a gazdálkodást illetően.

A Magyar Idők pénteki számában azt írta, súlyos gazdálkodási hiányosságok, közbeszerzési anomáliák jellemezték az egészségügyet az elmúlt években az Állami Számvevőszék (ÁSZ) összefoglalója szerint. Salamon Ildikó, a szervezet felügyeleti vezetője a lapnak nyilatkozva a hiányosságok leküzdéséhez elengedhetetlennek nevezte, hogy – az oktatási intézményekhez és a közcégekhez hasonlóan – a kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.