Feljelentést tett a roma önkormányzat

A szervezet korábbi vezetése több mint 4500 tablet megvételére írt alá szerződést az Albacomp RI-vel.

Horváth Csaba László
2016. 05. 18. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet korábbi vezetése több mint 4500 tablet megvételére írt alá szerződést az Albacomp RI Kft.-vel. A roma önkormányzat új vezetése azt állítja: tényfeltáró vizsgálatuk megállapította, hogy csak mintegy 2000 tablet kerülhetett ténylegesen is az ORÖ-höz, az eszközök további sorsa pedig ismeretlen. A roma szervezet közleménye szerint Hegedüs István korábbi elnöknek és Buri Edina felmentett hivatalvezetőnek nem volt felhatalmazása a szerződés megkötésére, amire az uniós programban nem is kerülhetett volna sor.

Ugyanakkor az Albacomp informatikai cég stratégiai igazgatója cáfolta az ORÖ állítását. Minárovits János lapunk megkeresésére elmondta, az ORÖ összesen 2000 táblagépet vett át a cégtől, további 2300-at pedig a Magyar Posta szállított ki a megadott címekre, vagyis a hátrányos helyzetű diákoknak. Hozzátette, ezenkívül körülbelül 200 eszköz maradt az Albacompnál. Így – ahogy fogalmazott – nem igaz, amit a roma szervezet állít, és a tabletek sorsa nyomon követhető. A cégnek egyébként közel 70 millió forinttal maradt adósa az ORÖ, az Albacomp ezért jogi útra terelte az ügyet. A Fővárosi Törvényszék június végére tűzte ki az ügy tárgyalását, miután a cigány szervezet nem tett eleget az informatikai vállalat fizetési meghagyásának.

Nem értett egyet a roma önkormányzattal Hegedüs István korábbi elnök sem, aki elmondta, a tabletszerződés megkötése törvényesen zajlott, az eszközöket pedig meg kellett venni a gyerekek részére. Mint mondta, részletfizetésben állapodtak meg az Albacomppal, aminek az új vezetés nem tett eleget.

A tabletügy pikantériája, hogy a roma szervezet ünnepélyes tanszerátadásra hívott hátrányos helyzetű 14 éves diákokat még tavaly nyáron egy pécsi szakközépiskolába. Az RTL Klub beszámolója szerint a tollak és füzetek mellé egy táblagépet is ígértek a tanulóknak. Az egyik szülő a csatornának úgy nyilatkozott: a gyerekekkel aláírattak egy papírt, hogy átvették a tabletet, de azt mondták, majd csak később kapják meg azokat. Végül tavaly karácsonykor valóban kiosztották a készülékeket a hátrányos helyzetű diákok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.