Fischer Iván a „törvények felett áll”?

Tovább folytatódik a Fischer Iván és a Főpolgármesteri Hivatal közötti csörte.

MTI
2016. 05. 06. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben megemlítik: az RTL Klub csütörtöki híradója szerint a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren. „Szóba sem került”, hogy a zenekar közterület-foglalási engedélyt kérne a szabadtéri koncertre, „ezek szerint Fischer karnagy úr szabályok betartásával nem bíbelődik” – fogalmaztak.

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én úgy döntött, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a BFZ-t, amely nem a főváros intézménye. Két nappal később Fischer Iván, a zenekar zeneigazgatója videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született. Közölte továbbá, hogy – amellett, hogy a támogatás csökkentése miatt számos koncertet kell lemondaniuk – szombaton Budapest egyik terén zenés villámcsődületet tartanak, amelyre Tarlós István főpolgármestert is várják, hogy „ott magyarázza el a szerintünk felelőtlen döntés célját, értelmét”. Az ATV-ben ugyanazon a napon úgy fogalmazott: a döntéssel „Budapest vezetése kiásta a csatabárdot”.

Szerdán a főpolgármester közleményben úgy reagált: ha Fischer Iván „nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását”.

A Budapesti Fesztiválzenekar tiltakozó demonstráció megtartására kért és kapott engedélyt a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól szombatra – közölte a zenekar vezetősége pénteken az MTI-vel.

Arra reagáltak, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága azt írta: szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, így ha a BFZ szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren, az azt jelenti, hogy Fischer Iván zeneigazgató „a törvények felett áll”, mivel „szóba sem került”, hogy engedélyt kérne.

A BFZ hangsúlyozta, hogy demonstrációt tartanak majd, amelyet kedden engedélyezett a rendőrség. Idézték a sajtónak küldött meghívójukat: „Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenélésre és tiltakozásra hívja közönségét, barátait és a sajtó képviselőit május 7-én 17 órakor a Vörösmarty térre.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.