Hol vannak Kész Zoltán és az MSZP aláírásai?

Sem az MSZP, sem Kész Zoltán nem adott le eddig aláírásgyűjtő ívet a népszavazási kezdeményezéséhez.

MTI
2016. 05. 11. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének tilalmáról, Kész Zoltán pedig az állami cégek bérplafonjáról szeretne referendumot tartatni.

A termőföldre vonatkozó kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be, a kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

Az NVB tagjainak többsége tavaly november 30-án arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kezdeményezés költségvetési – így tiltott – tárgykört érint, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű. Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, a Kúria pedig február 23-án – megváltoztatva az NVB döntését – a kérdést hitelesítette. A bíróság szerint a népszavazásra feltett kérdés tárgya és a költségvetés között a kapcsolat közvetett, hiszen a kérdés mindenekelőtt arra irányul, hogy az állam miként nem rendelkezhet a tulajdonát képező termőfölddel, vagyis lehet népszavazást tartani arról, hogy az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének tilalmáról az Országgyűlés törvényt alkosson.

A Gőgös Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 29-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 28-ig lehet gyűjteni az aláírásokat.

Kész Zoltán tavaly december 21-én nyújtott be tizenhárom, a korrupció visszaszorításával, valamint a kétmillió forintos bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez.

Az NVB január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. A hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

A határozattal szemben 15 napon belül lehetett volna jogorvoslatot benyújtani, ám ilyen nem érkezett, így a kérdést hitelesítő határozat jogerőre emelkedett.

A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 4-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 3-áig lehet gyűjteni az aláírásokat. Az MSZP áprilisban jelezte, hogy közösen gyűjtik az aláírásokat.

A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Az összegyűjtött aláírásokat a szervező egyszer nyújthatja be a Nemzeti Választási Bizottsághoz ellenőrzésre, a pótlólag vagy nem a szervező által benyújtott aláírásgyűjtő íven szereplő aláírás érvénytelen. Az aláírásokat az NVB 60 napon belül ellenőrzi.

Az aláírások ellenőrzéséről az NVB elnöke tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, aki a kézhezvételt követő legközelebbi ülésnapon bejelenti a kezdeményezést. Ha az érvényes aláírások száma eléri a kétszázezret, az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell elrendelnie a népszavazást. Ha az érvényes aláírások száma száz- és kétszázezer között van, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

A népszavazás elrendeléséről szóló határozatot közzé kell tenni a Magyar Közlönyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.