Keményen nekiment az ellenzék a költségvetésnek

Az LMP a leszakadásról és magánérdekekről beszélt, többen is az oktatást tolnák.

MTI
2016. 05. 11. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össztűz alá vették a Varga Mihály által szerdán az Országgyűlésben előterjesztett büdzsé tervezetét az ellenzéki pártok. Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka a további leszakadás és a magánérdekek költségvetésének nevezte a 2017-es büdzsét. „Ez a további leszakadás és szétszakadás költségvetése, nem jó másra, mint növelni a szakadékot a kormány kedvezményezettjei és mindenki más között. Ez a költségvetés a magánérdekek költségvetése, a kormány írta, de a szerzők kezét oligarchák fogták és irányították” – fogalmazott. Hangsúlyozta: az LMP azt bizonyítja majd a költségvetés vitájában, hogy van másik út, van alternatíva, és igenis ki lehet vezetni Magyarországot, abból a zsákutcából, ahová az elmúlt években jutott.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka úgy értékelte, hogy számos ponton „szakmai blődlik” szerepelnek az előterjesztésben. Újra biankó csekket kérnek, mint az elmúlt hat évben sokszor – mondta az ellenzéki politikus, aki azt kérdezte: ez már a polgári Magyarország, vagy lesz még rosszabb?

Szóvá tette, hogy még a 2015-ös büdzsével sem számoltak el, és így, zárszámadás nélkül adta be kormány a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatot, ráadásul április végén szerinte a megfelelő pénzügyi adatok sem álltak rendelkezésre. Kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

A szemfényvesztés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán a parlamentben.

Tóbiás József a törvényjavaslat általános vitájában úgy értékelte, a 2017-es költségvetés egy a gazdagokat még jobban támogató évet vetít előre, az emberek többségének azonban semmilyen reményt nem ad helyzete megváltozásához.

Az MSZP vezérszónoka azt mondta, alapjaiban elhibázott a büdzsé, a társadalom kettészakítottságát és Magyarország régiós országoktól való lemaradását erősíti.

Az ellenzéki politikus szerint semmi sem látszik a több pénzből az oktatás területén, míg a nyugdíjemelés mértéke megalázó. Jelezte, az MSZP a szociális területre, az oktatásra és az egészségügyre szán több forrást, és ezt kezdeményezve nyújt be átfogó költségvetési módosítócsomagot.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja a költségvetésben nagyobb összegeket fordítana a jövőben hasznosuló területekre, például az oktatásra, az egészségügyre, a korai fejlesztésre, az egészségmegőrzésre és az innovációra.

Szelényi Zsuzsanna szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Magyarország legfontosabb problémájának nevezte, hogy a lakosság nem látja maga előtt, hogy milyen jövő vár rá. A 2017-es költségvetés is a jelennek szól, nem mutatja be, hogy hogyan segíti elő a stabil, megbízható holnapot – fogalmazott.

A kormány nem gondolkozik felelősen a költségvetésről, a büdzsében legalább ezer milliárd forintot nem a megfelelő célokra fordítanak – bírált a független képviselő. A presztízsberuházások közé sorolta a kormányzat Várba költözését, a Liget-projektet vagy a Magyarország érdekét „egyáltalán nem szolgáló” paksi bővítést.

Szelényi Zsuzsanna elmondta, módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy kiépítsék a nők és kiskorúak védelmét szolgáló isztambuli egyezmény végrehajtását segítő intézményrendszert. Egy másik módosító javaslatával pedig azt kezdeményezi, hogy a büdzsé támogassa a családi napközik és bölcsődék fenntartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.