Koncerttel tüntettek Fischer Ivánék a Vörösmartyn

A közönséggel együtt zenéltek a zsúfolt belvárosi téren.

MTI
2016. 05. 07. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elsősorban azt demonstráljuk, hogy mi nagyon szeretjük Budapestet, és tudjuk, hogy Budapest is nagyon szereti a Budapesti Fesztiválzenekart” – kezdte a koncertet Fischer Iván, a zenekar vezetője a teret megtöltő közönség előtt.

Mint mondta, „legyen ma szó a jövőről, ne múltról beszéljünk, hanem arról, hogy milyen Budapestet szeretnénk. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol több a zene, a vidámság, az öröm, a szeretet, és kevesebb a gyűlölködés” – fogalmazott Fischer Iván, aki a zenedarabok közötti szünetekben többször is megszólalt.

A demonstráción külön darabot játszottak a budapesti gyermekeknek, a fiataloknak, a nyugdíjasoknak, a művészeknek, a pedagógusoknak, a kórházi dolgozóknak, a köztisztviselőknek, mindazoknak, akik sokat dolgoznak.

Megemlékeztek azokról is, akik valamilyen – akár vallási, származásbeli vagy akármilyen – kisebbséghez tartoznak. „Azt szeretnénk, ha ők is, mint mindenki más, jól éreznék magukat Budapesten, biztonságban, barátságos környezetben, sok-sok örömmel, muzsikával” – mondta.

„Szeretnék megemlékezni mindenkiről, aki Budapest közgyűlésében dolgozik. Történt, ami történt, ők is Budapest részei, és számukra is van egy kis ajándékunk” – mondta a zeneigazgató, majd a zenekar Hanno Müller-Brachmann fellépésével előadta Mozart A varázsfuvola című operájából azt az áriát, amikor Sarastro arról énekel, hogy itt nem ismerik a bosszút.

A múlt héten a Fővárosi Közgyűlés 260 millióról 60 millió forintra csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar éves támogatását, amelynek következtében terveik módosítására kényszerülnek. „Szeretnénk megígérni, hogy egy kis visszaesés után nem fogjuk cserbenhagyni Budapestet – hangsúlyozta a zenekar vezetője. – Továbbra is zenélni fogunk, találkozni fogunk.” A karmester közös muzsikálásra hívta a közönséget. A hallgatóság saját hangszereivel együtt zenélt az együttessel, a közös produkció egy Beethoven-darabban teljesedett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.