Körmend polgármestere is cáfolta Lázár Jánost

Vonult a Jobbik Körmenden – újabb migránsokat szállítottak a menekülttáborba.

Katona Mariann
2016. 05. 07. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is egymásnak ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot a körmendi „migránsincidens” kapcsán. Még mindig nem tisztázódott, hogyan tört be a helyi rendészeti szakközépiskola területén lévő, egyébként a menekülttábor közvetlen közelében lévő sportcsarnok ablaka – ahol a kézilabdás lányok éppen edzést tartottak –, illetve az ott lévő ügyeletes tiszt figyelmeztette-e az összegyűlt és bámészkodó migránsokat, egyáltalán látott-e bármit is.

Miközben a csütörtöki kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy a kézilabdázó lányokat molesztáltak, illetve zaklatták a városba vitt migránsok, pénteken a város fideszes polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármi komoly történt volna. Bebes István arról beszélt, hogy az edzésen nem volt incidens, „a lányokkal kapcsolatban nem léptek a migránsok”. Abban sem látott semmi problémát, hogy a tornacsarnok ablaka betört, hiszen az üveg – mint mondta – eleve meg volt repedve, és már attól betörhetett, ha valaki nekidőlt, mert megpróbált rajta benézni. A polgármester szerint tehát teljes mértékben ellentétesek a valósággal a rémhírek, amelyek először az Atv.hu oldalon jelentek meg. A csatorna hírportálján közzétett cikk miatt egyébként valaki már feljelentést is tett rémhírterjesztésért.

Csütörtökön már Vas megye rendőrfőkapitánya is a polgármesterrel egybehangzóan igyekezett cáfolni az esetleges incidenst, bár érdekesség, hogy pénteken a rendőrségi honlapon az erről szóló közleményüket nem lehetett megtalálni. Ennek kapcsán egyébként érdeklődtünk az Országos Rendőr-főkapitányságnál, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Vannak azonban, akik továbbra is kitartanak amellett, hogy volt probléma a kézilabdás lányok edzésén. Tompa László, a Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője azt mondta, szülőként érkezett a helyszínre, ahol látta az ügyeletes tisztet telefonálni, majd miután letette, neki is megerősítette, hogy a migránsok berúgták az ablakot. Az Atv.hunak pedig újabb szemtanú erősítette meg, hogy az ügyeletes tiszt még rá is szólt a migránsokra, majd amikor hátat fordított nekik, betörték az ablakot.

Habár csütörtök délután Lázár János még tényként beszélt az incidensről és a zaklatásról, néhány órával később a kormányszóvivő már óvatosabban nyilatkozott. Kovács Zoltán az állami televízióban csak annyit mondott, hogy „történt valami”, de a vizsgálat fogja kideríteni a részleteket. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára eközben jelezte: 24 millió forintot adnak Körmenden a kamerarendszer kiépítésére, bővítésére.

A Jobbik tegnap vonulásos tüntetést tartott Körmenden. Ezen egyebek között az is kiderült, hogy a táborba újabb migránsokat szállítottak, így már nagyjából 120-an vannak. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke arról beszélt, hogy még nem történt rendbontás, de ez nem jelenti azt, hogy ezután sem fog. Vona Gábor pártelnök a tüntetésen nem volt jelen ugyan, de lapunk kérdésére már tegnap napközben jelezte, hogy „Körmenden valami nem stimmel”.

Az MSZP elnöke szerint ugyanakkor nem történik más, mint manipulatív, politikai szándékok által vezérelt félelemkeltés. Tóbiás József azzal érvelt, nem a menekültek döntik el, hol vannak a menekülttáborok, hanem a kormány, a befogadóállomások lehetnének a városon kívül, és lehetnének zártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.