Közérdekű adatkéréssel indult, jelzálog lett a vége

Elbukta a Miniszterelnökséggel szembeni pert a 444 újságírója, kafkai útvesztőbe került.

LD
2016. 05. 05. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szeretett volna két éve közérdekű adatot kérni a Miniszterelnökségtől, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a 444, az emiatt indított pert elbukta, így a perköltséget is a lap újságírója volt kénytelen megfizetni. A portál cikkéből most kiderült: ezt késve tette meg Erdélyi Péter, és bár később azt mondták neki, rendben van az ügy, mégis további összegeket követeltek, majd jelzálogot jegyeztek be a lakására.

A lap szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött szerződés értelmében a Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző évi több száz millió forintért elemezte a sajtót. Ez amiatt volt érdekes, mert 2014-ben cikket írtak arról, mi vezetett az Origo főszerkesztőjének elmozdításához, beszámolva róla: Lázár Jánosnak volt egy 150 oldalas tanulmánya, amiben részletesen össze lettek hasonlítva a Híradó.hu és az Origo hírei. Akkor arról számoltak be, hogy ez az elemzés hivatkozási alappá vált az Origón belül. Kérték a szükséges dokumentumokat az NFM-től, a Miniszterelnökségtől és KIM-től is, sikertelenül, ezért bírósághoz fordultak.

Tavaly január végén aztán veszítettek, a kérdést pedig már nem adták be újra. A perköltséget, konkrétan minisztériumonként tízezret Erdélyinek kellett fizetnie, ő viszont ezt hónapokig elfelejtette megtenni. Idén januárban találta csak meg az Igazságügyi Minisztériumtól és a Miniszterelnökségtől küldött levelet, így át is utalta fejenként a tízezer forintot. Egy hónapja viszont mégis írt az IM, hogy már 18 ezres a tartozás, ezért indul a végrehajtás. Erdélyi átküldte a befizetésről tanúskodó bizonylat fényképét, így elnézést kértek tőle. A Miniszterelnökség viszont már tovább ment: végrehajtója felszólította a 444 kiadóját, hogy tiltsanak le Erdélyi fizetéséből 35 ezret. Mindezt úgy, hogy főkövetelés már nem is volt.

Erdélyi aztán a végrehajtótól megtudta azt is: a levonás után még 6600 Ft-ot be kell fizetnie a földhivatalnak is, hogy levegyék a lakásáról a jelzálogot. A Miniszterelnökség nem jelezte, hogy ne indítsanak a lakásra végrehajtást, így megtették azt is. Ráadásul az újságíró szerint az NFM-től mindmáig nem jelentkeztek a pénzért, így kérdéses, ők fognak-e még lépni az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.