Kvóta: rohamtempóban kiíratná a Fidesz a népszavazást

Hétfőn kezdeményezik a házszabálytól való eltérést, hamar jöhet a referendum. Van B terv is.

MTI
2016. 05. 07. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos szombati sajtótájékoztatóján elmondta: ha az Országgyűlés ezt nem szavazza meg, akkor kezdeményezik, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kérdést. A frakcióvezető trükközésnek nevezte az MSZP szombati bejelentését, miszerint benyújtják a parlamentnek a két népszavazási kezdeményezésüket, mert – mint mondta – ha valóban összegyűlt a 100-100 ezer aláírás, a jogszabályok szerint azt a Nemzeti Választási Irodához kell beadni hitelesítésre, csak utána kerülhet az Országgyűlés elé.

„Nem ez az első és vélhetőleg nem is az utolsó törvénytelen lépés a szocialistáktól a népszavazási trükközés ügyében” – mondta Kósa Lajos. Megemlítette: a szocialisták jogellenesen gyűjtenek aláírásokat a vasárnapi boltbezárás ellen, ugyanis az Országgyűlés már visszavonta korábbi döntését, vagyis megszűnt a célhoz kötöttség kritériuma, ami feltétele a referendumnak.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha a szocialisták jogszerűen járnak el, a két kérdésük ősszel kerülhet a parlament elé, egyébként a felvetéseik egyike sem indokolja a kapkodást.

Az viszont nyilvánvaló, hogy a kötelező betelepítési kvóta, vagy ahogy az európai vezetők újabban nevezik, a kényszer-betelepítés ügyében sürgető a döntés – jelentette ki a politikus, utalva arra, hogy az Európai Unió szorgalmazza ezt a folyamatot, a bevándorlás pedig nem állt le. Ezért sürgető a magyar választókhoz fordulni, azt a jogot ugyanis senki nem veheti el tőlünk, hogy eldöntsük, kikkel akarunk együtt élni – fűzte hozzá.

Kósa Lajos szerint az Európai Bizottság elszántságát jelzi, hogy 250 ezer eurót, 75-80 millió forintot akar kérni a be nem fogadott migránsokért személyenként. A Fidesz frakcióvezetője ezt felháborító döntésnek, „primitív politikai bosszúnak” nevezte, ami méltatlan az Európai Unió szellemiségéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.