Kvótareferendum: elrendelték a népszavazást

Emellett csökken a menedékkérőknek járó szociális juttatás.

MTI
2016. 05. 10. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében döntött a referendum elrendeléséről. A népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A most elfogadott országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy a népszavazás lebonyolítására legfeljebb mintegy 4,9 milliárd forint fordítható. Az indoklás szerint ebből 500 millió forint a korábban a Nemzeti Választási Iroda rendelkezésére bocsátott forrásból biztosítható.

A Kúria egy héttel ezelőtt utasította el a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat, ezzel lehetővé téve a népszavazást.

Az Országgyűlés most hozott határozatával szemben 15 napon belül lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testületnek 30 napja van a panasz elbírálására. A népszavazás elrendeléséről szóló határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni.

Az országos népszavazást a köztársasági elnök tűzi ki 15 napon belül, úgy, hogy az a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé, és vasárnapra essen.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter múlt héten azt mondta, előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet megtartani a referendumot. A népszavazás szükségességét a kormány azzal indokolta: Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.

Könnyített a népszavazás kezdeményezésének benyújtási moratóriumán az Országgyűlés, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú indítványok esetén. A kormány javaslatára megszületett módosítást kedden 115 igen szavazattal, 27 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament kedden.

A népszavazási törvény most elfogadott módosítása értelmében állampolgári kezdeményezés esetén mindaddig lesz lehetőség azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesíti jogerősen a másik kérdéshez beadott, megfelelő számú – azaz 200 ezer – érvényes aláírást.

Egyszerűsítette a letelepedési kötvényt jegyzők magyarországi tartózkodásával kapcsolatos engedélyezési eljárásokat, valamint csökkentette a menedékkérőket és az oltalmazottakat megillető szociális juttatásokat kedden az Országgyűlés. A parlament 113 igen, 40 nem szavazattal és 21 tartózkodás mellett fogadta el az egyes migrációs tárgyú és ezekkel összefüggésben más törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A jövőben az érintettek közvetlenül nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezhetnek. Az indoklás szerint csökkennek a hatóság és a kérelmezők adminisztratív terhei, utóbbiaké úgy, hogy kevesebb okiratot kell csatolniuk. Emellett jelentősen, 70 napról 30 napra csökkennek az eljárási határidők.

A jogerős döntés után újabb, azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani, és a már folyamatban lévő aláírásgyűjtést is be kell szüntetni.

A jövőben a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhet népszavazást olyan ügyben, amelyben már folyamatban van az aláírásgyűjtés.

A támogató aláírások a változtatás kihirdetése után egyedi azonosítóval ellátott íveken gyűjthetők. Az előterjesztő ezt adatvédelmi okokkal indokolta, valamint azzal, hogy így a választási irodák könnyen feldolgozható íveket ellenőrizhetnének.

Az elfogadott módosítás kitér arra az esetre is, amikor a kezdeményezőnek kétszázezer aláírást nem sikerül összegyűjtenie, de legalább százezret igen. Egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint ugyanis ilyen esetekben az Országgyűlésnek nem kötelező kiírnia a népszavazást, ám mérlegelheti azt. A jogszabály ezért szabályozza, milyen formában kell leadni az aláíróíveket az Nemzeti Választási Irodán (NVI), és meghatározza a szankcióját annak, ha ez elmarad.

A változtatást az igazságügyi miniszter indítványozta az NVB, valamint a NVI javaslatára, a káros versengés kiküszöbölésére. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.