Magyar határok: újabb szigorítás jön

A javaslat célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén.

MTI
2016. 05. 06. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kontrát Károly elmondta: a javaslat célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén.

A változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására. Esetükben gyors döntés születhet, a határon lefolytatott eljárás speciális szabályai lesznek alkalmazhatók, őket nem utasítják ki jogszerűtlen tartózkodás miatt – hangsúlyozta az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a migránsok 99 százalékát 8 kilométeren belül fogják el, így ez a sáv a gyakorlat szerint elegendő a feltartóztatásukra.

Az előterjesztést – amely az államhatárról, a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényeket módosítaná – várhatóan május 17-én kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

Az államtitkár az előterjesztést fontosnak nevezte az ország és a magyar emberek biztonsága, valamint a schengeni határ védelme szempontjából.

Emlékeztetett: a déli határ fizikai védelmének megerősítésére a kormány nemrég 9,3 milliárd forintot biztosított.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy Európára továbbra is ránehezedik az illegális migráció nyomása. Idén több mint 10 ezer határsértőt fogta el, a benyújtott menedékkérelmek száma még ennél is magasabb – mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: a görög és minden érintett európai határon a civil, „magukat jogvédőnek nevező szervezetek” is segítik az illegális migránsok Európába jutását.

Emlékeztetett arra is: a magyar kormány mindent megtesz, hogy elejét vegye a jogrendszerrel való visszaélésnek.

A körmendi esetet firtató kérdésre a szóvivő elmondta: a rendőrség minden részletre kiterjedő felderítést végez, miután az előzetes megállapítások alapján egymásnak ellentmondó állítások születtek. Kijelentette ugyanakkor: a városban nyugtalanság uralkodik, a rendőrség feladata pedig az, hogy ennek elejét vegye.

Kontrát Károly ehhez hozzáfűzte: 24 millió forintot biztosítanak kamerarendszer kiépítésére, bővítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.