Matolcsy fejét követeli Tóbiás

Példa nélküli, hogy egy jegybankelnök kirabolja a saját bankját – tette hozzá az MSZP elnöke.

MTI
2016. 05. 09. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József azt mondta: amit Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a sajátjaként próbált kezelni, mintegy 260 milliárd forintot, az a devizahitelesek pénze. Azt a pénzt, ami a devizahitelek forintosításából származott, a jegybank elnöke „családi, baráti, haveri körben kezdte el szétosztani” – fogalmazott a szocialista párt elnöke.

Azzal folytatta, hogy az MSZP által kiperelt okiratokból az látszik: az MNB elnöke szerette volna mindezt eltüntetni, de „világosan látszik, hogy összefonódás van az ügyészség és a jegybank között” is. Az MNB elnökének a monetáris politikára, a forintra kellene figyelnie, az ügyészségnek pedig a törvénytelenség láttán hivatalból kellene eljárást indítania, de „az összefonódás összejátszássá válik, hiszen kávézóban üldögélve megbeszélik”, hogy miként nem indul eljárás a Matolcsy nevével fémjelzett alapítványok ügyében – mondta.

„Matolcsy Györgynek azonnal le kell mondania, méltatlanná vált a jegybank vezetésére”, és Polt Péter legfőbb ügyésznek is távoznia kell, ha nem indít vizsgálatot – jelentette ki Tóbiás József.

Az MSZP elnöke a pártja és a kormány népszavazási kezdeményezéseiről szólva azt fejtegette: az MSZP a valódi Magyarországról szeretné megkérdezni a választópolgárokat, azért gyűjti az aláírásokat, amelyekből már több mint 100 ezer gyűlt össze. A kormány által benyújtott népszavazási kérdés pedig a saját hatalmának, gazdasági elitjének bebetonozásáról szól, illetve a valóság eltakarásáról.

Az Országgyűlés dönthet úgy, hogy egy napra írja ki és egy lapon szerepelteti a népszavazási kérdéseket, de ez a Fidesz felelőssége. Ha a kormánytöbbség belátja, és nem választaná szét a saját és az MSZP népszavazási kérdéseit, nem költenénk el plusz hatmilliárd forintot – emelte ki.

A szavazás napja „a Fidesz elleni népszavazássá fog válni”, mert annyi feszültség, kilátástalanság, reményvesztettség van ebben az országban, hogy kell egy pont, amikor demokratikus úton lehet véleményt mondani a kormányról – közölte Tóbiás József.

Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „szerencsés államokban”, amelyek továbbfejleszteni, erősíteni szeretnék az Európai Uniót, megünneplik a mai napot, az unió születésnapját. Magyarországon azonban nem ünneplésre, hanem aggodalomra van okunk, mert veszélyben az EU, „a népek közötti szolidaritás, a gyarapodás közös élménye és az állampolgárok szabadságának kiteljesedése, amit csakis az unió tett lehetővé”.

A tizenkét éve csatlakozó Magyarországon „megjelent egy újabb veszély, amit Orbán Viktor testesít meg: belülről szétverni az Európai Uniót”. A miniszterelnöknek csak addig van szüksége az EU-ra, „amíg bevételhez tudja juttatni a haverjait és a családtagjait” – vélekedett Gurmai Zita.

A szocialista politikus szerint a kormány menekültügyi népszavazása nem a menekültekről és a kvótákról szól, „ez a világtörténelem első olyan népszavazása, ami egy nem létező kérdésről szól”. Semmi másra nem jó, csak arra, hogy tovább hergelje a magyar közvéleményt Brüsszel nem létező diktatúrája ellen – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.