Nem hallgatták még ki a migránsokat

Eddig egyetlen migránst sem hallgattak meg a körmendi ablakbetöréssel kapcsolatban.

Markotay Csaba
2016. 05. 18. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig egyetlen migránst sem hallgattak meg azzal az ablakbetöréssel kapcsolatban, amely a körmendi sátortábornak helyt adó rendészeti szakközépiskolánál történt két hete. Ez derült ki a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság lapunknak küldött válaszaiból. A rendőrség azt közölte, az ügyben ez idáig 21 személyt hallgattak meg munkatársaik. Egy hete viszont Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány szintén arról beszélt, hogy magyar részről 21 embert hallgattak meg a szabálysértési eljárásban, és a következő napokban a migránsok között próbálnak meg információkat gyűjteni. Ez viszont ezek szerint mindeddig nem történt meg.

Az eljárást rongálás gyanúja miatt indították, a vizsgálat határideje június elején jár le, de az további 30 nappal – vagyis július elejéig – meghosszabbítható. Az ügyben korábban több jelentés született, illetve Lázár János miniszter is a migránsok által elkövetett zaklatásról számolt be, de ezt még aznap cáfolta a rendőrség és a körmendi polgármester is. (A miniszter a múlt heti kormányinfón visszakozott is kijelentéseitől.)

A parlamentben tegnap este kezdődött annak a javaslatnak az általános vitája, amely alapján a magyar–szerb határtól számított 8 kilométeres sávban elfogott migránsokat „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján” átkísérhetik a hatóságok, kivéve akkor, ha bűncselekmény gyanúja merült fel. Több felszólaló, így az MSZP-s Horváth Imre a vitában azt valószínűsítette, hogy az így elfogott migránsokat a tranzitzónához viszik majd, hogy ott hivatalos úton adhassanak be menedékkérelmet. Kontrát Károly belügyi államtitkár azonban világossá tette, hogy a migránsokat nem oda, hanem a határzáron kialakított kapukhoz viszik, és átküldik őket a túloldalra. Ezután az érintettek mehetnek a tranzitzónákhoz, de akár „vissza is fordulhatnak” – fogalmazott. Azt is mondta az államtitkár, hogy a javaslat a „határ és a magyar emberek megvédéséről szól”. A Jobbik vezérszónoka, Mirkóczki Ádám a vitában feltette a kérdést, hogy miről szól valójában az előterjesztés. Annak igazi célját ugyanis nem értik, hacsak nem arról van szó, hogy az illegális bevándorlókat legalizálni akarják, mert a határzár nem működik. Szerinte ha lenne határőrség és megfelelő védelem, akkor nem kellene 8 kilométerről beszélni, legfeljebb a határtól számított 8 méterről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.