Nincs következménye, ha a képviselő nincs a parlamentben

Pénzlevonás járna, de a frakcióvezetők mindenkinek igazolják a hiányzásokat.

MNO
2016. 05. 03. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan már két éve él olyan a szabályozás, hogy a hiányzó képviselők tiszteletdíját csökkenteni kell, még egyetlen parlamenti képviselő illetményéből sem vontak le emiatt – írta kedden a Blikk. Pedig gyakorta megesik, hogy alig lézengenek az Országház alsóházi üléstermében.

A büntetlenség oka a bulvárlap szerint az, hogy a frakcióvezetők fedezik társaikat. Megkérdezték az Országgyűlés Hivatalát, amely azt válaszolta, hogy a távollétet a frakcióvezetők igazolják – azaz nincs központi nyilvántartás arról, kik ülnek egy adott napon az ülésteremben.

Pedig három okból is lehetne levonni képviselői juttatást: egyrészt a bizottsági ülések feléről való igazolatlan hiányzásért, másrészt a szavazások negyedének kihagyása esetén, harmadrészt pedig azért, ha a hiányzók miatt határozatképtelen az Országgyűlés. Utóbbira nem egy szavazás alkalmával volt példa, ilyenkor több mint száz képviselő hiányozhatott, ám mindenkinek igazolhatták a frakcióvezetők az „ott nem létet”.

A bulvárlapnak a Fidesz azt írta, hogy betegség, hivatalos külföldi út vagy halaszthatatlan választókerületi esemény miatt igazolható a hiányzás, a Jobbik ehhez a temetést is hozzáveszi. Az MSZP-től nem kaptak választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.