Nyomoznak a Corvinuson

Nincs gyanúsítottja a pénzeltűnéseknek, a rendőrség csak tanúkat hallgatott ki.

Horváth Csaba László
2016. 05. 14. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végéig nyomoz a rendőrség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentései alapján a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi gazdálkodása miatt – értesült lapunk. Az eljárás ismeretlen tettes ellen zajlik, a rendőrség pedig több mint egyéves nyomozás után továbbra sem gyanúsított meg senkit az ügyben. A Kehi más felsőoktatási intézményekkel együtt vizsgálta a Corvinus 2009 és 2012 közötti gazdálkodását. A hivatal számos állítólagos jogszerűtlenséget, szabálytalanságot tárt fel, továbbá bűncselekmények gyanújára is bukkant, és ezek miatt több feljelentést tett, összesen hat tényállásban. Három esetben hűtlen kezelés, két esetben sikkasztás, egyben pedig csalás gyanúja vetődött fel. A feljelentésekkel érintett elkövetési érték meghaladja a 100 millió forintot.

A Kehi a Corvinus Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) gazdálkodása miatt is feljelentést tett. Az érdekképviselet 2009 és 2012 között összesen 153 millió forintból gazdálkodott, és a kiadások több mint felét az általuk szervezett rendezvények költségei tették ki. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy a rendezvények kiadásairól és bevételeiről a HÖK rendkívül hiányosan tud csak számot adni annak ellenére, hogy a rendezvények bevételének teljes öszszegét be kellett volna fizetnie az egyetem számlájára. A 2012-es rendezvények ellenőrzését követően a hivatal megállapította, hogy az egyes események során a hallgatói önkormányzat valójában több bevételre tett szert, amit nem fizetett be az egyetemnek. Összesítésük szerint a HÖK 2012-ben három rendezvény után több mint 27 millió forintot nem fizetett be az egyetem számlájára. Abban az évben Kiss Dávid volt a Corvinus hallgatói önkormányzatának elnöke, aki megkeresésünkre korábban nem tudott válaszolni kérdéseinkre, a felelősséget pedig elhárította. Mint mondta, az említett rendezvényeket a kari érdekképviseletek szervezik, vagyis nem az egyetem hallgatói érdekképviselete a felelős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.