„Orbán cselédsorba taszítaná a magyar munkásokat”

Felfújt óriáslóval tüntettek a természetvédők a TTIP ellen.

Bécsi Orsolya
2016. 05. 05. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédők szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti egyezmény inkább hasonlít egy trójai falóra, amiből újabb és újabb elborzasztó részletek derülnek ki, mint egy valóban pozitív, mindkét fél számára előnyös szerződésre. Ugyanakkor a kevésbé ismert, Kanada és Magyarország között, már csak ratifikációra váró CETA-egyezmény ellen is tüntettek.

Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője rablóegyezménynek nevezte a TTIP-t. – A készülő egyezmények rejtett kockázatai veszélyt jelentenek az emberekre, a környezetre, alááshatják a demokráciát, és veszélybe sodorhatják az európai és magyar mezőgazdaságot – közölte.

Mint mondta, szeretnék, ha végre a magyar kormány is egyértelmű nemet mondana a TTIP-re, ezért a Greenpeace-szel és a Védegylettel közösen nyílt levelet küldtek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak, szorgalmazva, hogy Magyarország ne támogassa az egyezményt. A levélben, melyet mi is megkaptunk a helyszínen és ide kattintva letölthető, leghangsúlyosabban a nyilvánosság tájékoztatására vonatkozó kérés jelenik.

Fidrich Róbert később kérdésünkre elmondta: az uniós Külügyek Tanácsa legközelebb jövőhéten, május 13-án ülésezik, ezért addig még várhatók tiltakozó megmozdulások. „A mostani esemény egy a sok közül, melyet a nemzetközi Föld Barátai szerveznek, aminek mi is tagjai vagyunk Magyarországról” – közölte. „Az előző állomás Hannover volt, ahol kilencvenezren tüntettek Obama látogatásakor. A következők Lettországban lesznek, úgyhogy ez a faló holnap megy tovább Rigába.”

A programigazgató arról tájékoztatott, hogy a TTIP elleni aláírások gyűjtése továbbra is folyik, az ívek elérhetők a Magyar Természetvédők Szövetségének és számos civil szervezet honlapján.

Az eseményen több politikus is megjelent az LMP és a Jobbik soraiból. Schiffer András, a zöldpárt társelnöke merényletként jellemezte az egyezményt. „Magyarországnak elemi érdeke lenne, hogy követelje a tárgyalások leállítását. Ebből mi csak vesztesen kerülhetünk ki” – szögezte le. „Orbán Viktor a német nagyvállalatok cselédjévé akarja tenni a magyar munkásokat. Egy összeszerelő üzemet akar Magyarországból csinálni, mi nem akarunk.”

Tájékoztatása szerint az LMP határozati javaslata jövőhéten kerül az Országgyűlés plenáris ülése elé azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti parlamenteket ne lehessen megkerülni a ratifikációnál. – Ott világossá fog válni, ki melyik oldalon áll. A tavalyi vitanapon az LMP és a Jobbik következetesen fellépett az egyezmény ellen, a kaviárbaloldal és Fidesz pedig támogatólag viszonyult az egyezményhez – idézte fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.