Orbánnak már nem elég az összeszerelő üzem

A kormány Magyarországot Közép-Európa járműipari innovációs központjává tenné.

MNO
2016. 05. 19. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kabinetet többször is megvádolták már azzal, hogy egyszerű összeszerelő üzemet akar csinálni az országból, ahol a külföldi cégek termékeit tisztelettudó magyar szakemberek rakják össze kis hozzáadott értékkel. Ehhez képest Orbán Viktor most a Műegyetemen tartott, A jövő autói című konferencián arról beszélt, hogy Magyarországot járműipari innovációs központtá tenné a kormány.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tervbe vették egy zalaegerszegi járműipari tesztpálya építését, ahol egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli gépkocsikat tesztelnek majd mesterséges körülmények között.

Orbán Viktor szerint Magyarország az ipari digitalizáció nyertese lehet a közép-európai térséggel együtt, ezért a régió országainak együttműködését szorgalmazta. Emlékeztetett arra, a kormány 2010 óta dolgozik azon, hogy Magyarországot Közép-Európa járműipari innovációs központjává tegyék. „Az az ország szeretnénk lenni, ahol a leggyorsabban jelenik meg az autógyártás mellett a kutatás-fejlesztés és az innovációs tevékenység is” – fogalmazott az MTI tudósítása alapján.

A miniszterelnök arra biztatta az egyetemi vezetőket, a magyar tudományos élet képviselőit és a politikusokat is, hogy a hagyományos ipar előtt álló hatalmas technológiai kihívásban elsősorban az óriási lehetőséget lássák, mert akkor Magyarország a digitális átalakulás nyertese lehet. A megújuló járműgyártására utalva arra figyelmeztetett, munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, ha Magyarország kimarad az ipar digitális átalakulásának folyamatából.

Utalt arra, hogy előrejelzések szerint 2025-re az összes újonnan eladott jármű húsz százaléka részlegesen vagy teljesen automatizált lesz. Ha ennek a folyamatnak részesei akarunk lenni, akkor gyors és határozott lépéseket kell tennünk – mondta. Hozzátette: a kérdés az, hogy a magyar bürokrácia, ipar, a kamara, a vállalkozói világ és a nálunk megtelepedett külföldi vállalatok képesek lesznek-e a kereteket tartalommal gyorsan megtölteni.

Orbán Viktor a konferencián azt is megemlítette, hogy 5 százalék lehet 2018-tól az internet áfája. A miniszterelnök kifejtette, a kormány előtt most olyan előterjesztés van, amely szerint az áfa az internetes szolgáltatásoknál 27 százalékról 18 százalékra csökken jövőre – számolt be a távirati iroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.