Pál Feri elmondta, mi teszi a családot

A népszerű pap szerint fontosabbnak kellene lennie a társunknak, mint annak, hogy igazunk legyen.

Lakner Dávid
2016. 05. 12. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg elmondhatjuk, hogy Pál Ferinél hitelesebben kevesen tudnak közösségekről, összetartásról beszélni: már másfél évtizeddel ezelőtti, terézvárosi hallgatósága is nehezen tudott elszakadni tőle, azóta pedig csak egyre többen lettek rajongói. Cikkek sokaságában igyekeznek megfejteni „a Pál Feri-jelenséget”, rendre leírva: szórakoztató, kicsit talán őrült, ugyanakkor nagyon is komoly, fajsúlyos előadásai a laikusok számára is izgalmasak, élvezetesek. De olyan is akadt már a Heti Válasz szerint, aki bár kiábrándult az egyházból, mégis Pál Feri miatt tért vissza a valláshoz. Egy másik hölgy arról írt: férje ugyan nem kedveli a papokat, de a lelkipásztor előadásait mégis mindig meghallgatja. Tavaly pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe is elkísértük az atyát, ahol a raboknak arról beszélt: befolyásolhatjuk a sorsunkat, és ha követünk is el bűnt, bármikor választhatjuk a bűntelenséget. A római katolikus pap aktív sportolóként, magasugróbajnokként indult, szolgált káplánként Terézvárosban és Rákoskeresztúron, lelkipásztorkodott a Kövi Szűz Mária plébánián, 2005-től a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet munkatársa lett. Keddenkénti előadásai rendkívül népszerűek, van, hogy ezrek hallgatják tanításait.

Eközben a Jezsuita bloggerek oldalon néhány éve azt lehetett olvasni: akadnak, akik támadják is, kiragadják szövegrészleteit, komolytalannak tartják, úgy vélik, felhígítja, kiárusítja a hitet. Úgy vélik, ezen az áron lehet egyre népszerűbb, hódíthat meg a kereszténységen túl is embereket. (A hasonló vádak mostanában ismertebbek lehetnek, hiszen Ferenc pápának is felvetik, hogy a nem keresztényeknek igyekszik a kedvében járni – igaz, nála többek közt menekültügyi megszólalásai is okozzák, hogy elkeresztelték „hippipápának”.)

Pál Feri népszerűsége pedig 2016-ban is megkérdőjelezhetetlen: bár az idei siófoki Media Hungary második, szerdai napja már az elsőnél kisebb érdeklődés mellett futott, a pap előadására mégis rengetegen gyűltek össze, amit utána megdicsért a 444 vezérigazgatója, Kardos Gábor is, és miután ő következett, megkérte az atyát: maradjon még, segítse őt a jellegzetes gesztikulálással, érdekes történetekkel, hogy legalább valamennyire az ő előadása is szórakoztassa a hallgatókat.

Persze, van abban valami ironikus, amikor sorra ragadnak mikrofont vezérigazgatók és médiavezetők, eldicsekedve számaikkal, költéseikkel, bevételeikkel, majd érkezik Pál Feri, és elmondja: a lényeg nem ebben rejlik. Tornay Gábor juthat eszünkbe, aki a Heti Válasz tavaly karácsonyi számának interjújában számolt be róla: hét számjegyű fizetéséről lemondva vonult vissza, megújította hitét, elege volt belőle, hogy úgy érzi magát, „mint egy pénzgyártó gép”. Pál Feri előadásának egyik kérdése pedig találóbb nem is lehetett volna: „kulcsszavaitok nektek, hogy fejlődés, növekedés, innováció?” Szerinte ezek nem lehetnének, ha nem engedjük el azt, amik éppen vagyunk, ha nem tudjuk felülmúlni önmagunkat.

Ez az önfelülmúlás ugyanakkor már a harmadik dimenziója volt az önmegvalósításnak, amiről hosszabban beszélt előadásában. Szerinte ma sokan mondják magukat autonómnak úgy, hogy csak individuálist értenek alatta: egy valóban autonóm személy viszont szabadon tud kooperálni, közösségben élni. Míg az önmegvalósítás első dimenziója az önkifejezés, a második már az önátadás: magunkat így jobban bontakoztathatjuk ki, mintha csak egyedül vagyunk. Egy szerelemben is épp az a csodás, mondta a lelkipásztor, hogy néha kifejezhetem magam, néha alkalmazkodhatom. A család pedig egyébként sem az a hely, ahol bárkinek igaza lehetne: pontosabban, ha az egyiknek van, az a másikat csak gazdagítja. Az otthoni vitában is meg kell állni egy ponton:

mit akartok, hogy igazatok legyen vagy hogy boldogok legyetek?

– tette fel a kérdést. Szerinte a másik fél fontosabb kell legyen, minthogy megint nekünk lehessen igazunk. Vagy amit a Heti Válasznak 2011-ben adott interjújában, Kierkegaardra hivatkozva elmondott: a tökéletes szeretet azt szeretni, aki boldogtalanná tett. „Vagyis tudom a társamat annyira értékesnek tartani, hogy érte még a boldogtalan időszakokat is vállalom. ( ) Ha egy ponton túl nagyon ragaszkodunk az ideálokhoz, azok könnyen elvárássá válnak a társunk felé, és már nem segítenek bennünket, mert éppen azokat a realitásokat fedik el, amelyekkel ideje volna szembenéznünk” – mondta akkor.

A versengésről, harcról is érdekes véleménnyel volt ezúttal a pap: eszerint az egészséges lélek legmélyén nem a harcra való késztetés van, „az agresszió nem alapmotívum”, és pont akkor jelenik meg, mikor nem tudunk együttműködni. A tengerentúlon pedig a versengésnek „nem az az értelme, hogy kinyírnak”, szemben a nálunk láthatóakkal, hanem hogy valaki meg tudja találni a helyét a közösségben. „A versengés önmagam nemesedésének útja.”

Így, ha valakinek nem okoz örömet az együttműködés, az épp azt tárja fel a lelkipásztor szerint, milyen a sérült ember. Felelevenített egy kutatást is, amiben hét személynek adnak fejenként öt dollárt, de azt mondják, ha négyen beadják a közösbe, mind a heten kapnak majd még tízet. Mindenki jobban járna, mégsem jön össze: van, aki úgy okoskodik, hogy majd más beadja, neki pedig még több lesz, de akad a pesszimista is, aki inkább nem adja be, mert fél, hogy elég ember híján végül nullán állhat majd. Az együttműködés hiányának oka pedig az angyalföldi pap szerint nem a félelem, hanem a mohóság.

A mentálhigiénés szakember előadásait persze élőben kell hallani, esetleg videón nézni: jellegzetes mozdulatai, ide-oda ugrálása, stand-upos beszédmódja és a könnyedebb történetek valójában épp a komolyabb mondanivaló átadását segítik. Így volt ez Siófokon is, ahol ugyan újra és újra nevetésben tört ki a közönség, de aztán egyszer csak már azt fejtegette a pap, hogy fontosabb kell legyen a másik saját igazunknál, a csend pedig beszédesebb nem is lehetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.