Rendhagyó metrópótlás

Csütörtökön döntene a Fővárosi Közgyűlés, de még nem tudják, miről: az előterjesztést nem kapták meg a képviselők.

2016. 05. 10. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) csütörtök reggel 9 órára hívta össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését – tudta meg lapunk Szűcs Somlyó Máriától, a városháza kommunikációs igazgatójától. Elmondása szerint a napirendi pontok között lesz a 3-as metró felújítása miatti járműpótlás ügye is, melyre az előterjesztéseket hétfőn 18 óráig megkapják a képviselők. Ehhez képest ez jóval a megadott időpont után sem történt meg, s a főváros hivatalos honlapján még lapzártakor is csak az előző tanácskozás meghívója szerepelt. Ennek az lehet a jelentősége, hogy a főváros hatályos rendelete szerint a rendkívüli tanácskozásra az előterjesztések, tájékoztatók és egyéb anyagok írásos anyagait az ülés előtt legalább három munkanappal kell kézbesíteni. A téma, amelyet a képviselők a korábbi ülésekről rendre levettek, halaszthatatlanná vált azután, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a BKV vezetői a múlt héten aláírták a 3-as metró felújításáról szóló 140 milliárd forintos támogatási szerződést. Abban azt vállalta a főváros és a kabinet, hogy a 2019 őszére ígért átadás előtt, már az év nyarán utasokat szállítanak a szerelvények.

Korábban felvetődött, hogy a BKV a metrószerelvények felújításához hasonlóan a buszokat is hitelből vásárolja meg, de április végén a városvezetés már arra tett javaslatot, hogy a 150 kész autóbuszt 12,4 milliárd forintért elnyerő lengyel gyártóval, a Solarisszal kössenek szerződést. Szemben a magyar Mabi-Bus Kft. forintban csaknem 150 millióval drágább, de háttér-információk szerint kormányzati körök támogatását élvező ajánlatával. Az alkatrészenként szállítandó járműveket a BKV-nak kellene összeszerelnie.

Az ellenzék már korábban közölte, ha a kormánypárti többség a drágább megoldást választja, feljelentést tesznek hűtlen kezelés miatt. Tarlós István szerint azonban nincs oka arra, hogy változtassanak a gazdaságosabb megoldáson, hacsak a kormány másként nem dönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.