Rubovszky már tagadná, hogy Áderről beszélt

A Hír TV kamerája rögzítette, a politikus mégis azt állítja, nem volt ilyen beszélgetés.

LD
2016. 05. 18. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel a történtek után Rubovszky György letagadta, hogy Áder János köztársasági elnöki esélyeiről beszélt volna egy bizottsági ülésen – közölte a Hír TV a Népszabadság nyomán. Emlékezetes: a csatorna rögzítette, amint Rubovszky képviselőtársának arról beszélt, Orbán nem engedi Áder újraválasztását. Pedig a KDNP-s politikus úgy gondolta, Áder a legalkalmasabb, és jól szolgálja a Fidesz érdekeit is. Mint fogalmazott: „Egyetlen lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna.” A Hír TV stábja később megszólaltatta Rubovszkyt, aki ekkor még azzal védekezett: magánbeszélgetést folytatott, amit a csatorna csak kihallgatott. Bár a politikus most tagadta az elhangzottakat, a Hír TV közölte: nyilvánvaló, kiről beszélt, hisz hozzátette azt is, amióta ő képviselő, a legalkalmasabb köztársasági elnök Áder volt.

Gulyás Gergely Fidesz-alelnök a Hír TV tájékoztatása szerint úgy nyilatkozott: a Fidesz elnökségében nem volt szó a köztársasági elnök jelöléséről. Hozzátette, a kérdés amúgy sem aktuális még. Rubovszky szavait Gulyás nem kommentálta, ugyanakkor elmondta: Áder szerinte a döntéseinél nem pártérdekeket vagy kormányérdeket tart szem előtt. „Szerintem a köztársasági elnök úr kiválóan látja el a feladatát, tehát méltatlan is, hogy erről vitát kezdeményezzünk” – tette hozzá.

A Hvg.hu az ügyben megkereste a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályát, Havasi Bertalan pedig úgy reagált: kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe a köztársasági elnök megválasztásában. „Országgyűlési képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni” – közölte. Ezzel szemben a Hvg.hu lehozta most azt is: Lázár János 2012-ben még arról beszélt, a köztársasági elnöki poszt betöltésére a Fidesz elnöke, azaz Orbán Viktor tehet előterjesztést.

A Heti Válasz honlapján egyébként már a lap múlt heti címlapsztorijával kapcsolatban is feltették a kérdést: „Miért nem akarja Orbán, hogy Áder maradjon az államfő?” A múlt heti cikkben azt írták, Schmitt Pál távozása után többek szerint Orbán és Áder alkut kötött, hogy utóbbi csak egy ciklusra marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.