Saját szabályaikat is felrúgnák Orbánék a titkolózással

A kormány alaptörvény-ellenesen korlátozná az adatok megismerhetőségét – közölte a Transparency International.

MNO
2016. 05. 04. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az információszabadság elleni újabb támadás a teljes állami vállalati szféra esetében kizárná a közpénzhasználat nyomon követhetőségét – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Transparency International. Kiemelik, hogy a törvényjavaslat, melyre a minap a 444.hu hívta fel a figyelmet, az összes állami és önkormányzati vállalat számára lehetővé tenné, hogy eltitkoljon minden adatot.

A nyilvánosság teljes kizárásához elegendő lenne arra hivatkozni, hogy az adatok közzététele azáltal sértené az adott cég piaci érdekeit, hogy a versenytársát indokolatlan előnyhöz juttatja – derül ki az irományból. Felhívják rá a figyelmet, hogy ezzel a taktikával éltek a Magyar Postánál, ami be is jött, valamint az MNB-s alapítványoknál, ami viszont nem – az Ab vonatkozó döntéseiről itt olvashat bővebben.

„A kormány szerint csupán a »hatályos törvényi rendelkezésekhez képest pontosítást jelentő« módosításra azért van szükség, mert az »információszabadság társadalmi rendeltetésével össze nem férő tág értelmezése« aránytalanul korlátozza a »jogszerű nemzetgazdasági érdekeket«” – írja a Transparency International Magyarország. Megjegyzik, hogy „a kormány ugyanis, a jól bevált megoldást alkalmazva, ezt a közadat-korlátozást is azonnali hatállyal léptetné életbe. Vagyis az új szabályokat az elfogadásukkor folyamatban lévő adatkérésekre és közérdekű adatok kiadása iránt éppen zajló perekre is alkalmazni kellene.”

A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet az Alkotmánybíróság közelmúltbéli, MNB-s alapítványokat érintő határozatára, melyben az „adatok megismerésének visszaható hatályú korlátozását is alaptörvény-ellenesnek ítélte”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.