A cikk kiemeli, hogy több helyütt azért nem nyitottak még ki a panziók, a büfék, az éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, a Benelux államok – ezekbe az országokba vándorolnak legtöbben a hazai vendéglátásból.
„Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok, a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket” – mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke.
Mint kifejtette, a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok az idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok.
A szakember szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, ugyanis több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre, de a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne.