Százhatvan hajó lepte el a Balatont

A Do-Q-Ment Nagydíjjal megkezdődött az idei vitorlás- és turisztikai szezon a Balatonon.

MTI
2016. 05. 07. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonfüreden megtartották a nagy hagyományú vitorlabontó eseményt is, amelyen a magyar vitorlássport élő ereklyéjének, a Kishamisnak a 120. születésnapját ünnepelték – tudatta szombati sajtóközleményében a Magyar Vitorlásszövetség. Az elegáns cirkáló a legidősebb, máig vitorlázott hajó a Balatonon, amelyet 1896-ban a füredi hajógyárban építettek.

Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az elmúlt időszak eredményeit a sportágban, külön kitérve arra, hogy a riói olimpián a vitorlássportot – a szörfösökkel együtt – öt induló képviseli, míg Kollár Lajos, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke elsősorban a sportágban elért sikerekről beszélt.

Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az effajta ünnepség is fontos szerepet játszott az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Manapság már jóval hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás. A balatoni vitorlásévad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt – áll a szövetségi közleményben.

Az évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjon százhatvan hajó állt rajthoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.