Tóbiás Józsefet rendre leszavazzák

Szanyi Tibor és Molnár Gyula már összegyűjtötte az elnökjelöltséghez szükséges aláírásokat.

Katona Mariann
2016. 05. 23. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen rosszul szerepelt eddig Tóbiás József, az MSZP elnöke azokon az informális szimpátiaszavazásokon, amelyeket a szocialista párt megyei szervezetei tartottak a napokban – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint eddig mindössze néhány helyen, a megyei tisztújítás után rendezték meg a voksolást, hogy a delegáltak elmondhassák véleményüket a párt elnöki posztjáért újrainduló Tóbiás Józsefről, illetve kihívóiról: Szanyi Tiborról, Harangozó Tamásról és Molnár Gyuláról. A legnagyobb megye, ahol eddig szavaztak (éppen tegnap) Borsod-Abaúj-Zemplén volt. A több mint száz ott lévő mind a négy indulóra voksolhatott igennel és nemmel, illetve tartózkodhatott. A Magyar Nemzet úgy tudja, fölényes többséggel Harangozó Tamás és Molnár Gyula „nyerte” a szimpátiaszavazást, mindkettőjük esetében 80 százalék körül, illetve afölött volt a támogató szavazatok száma. Ezzel szemben Tóbiás József támogatóinak aránya egyharmad alatt maradt.

Ez a fajta véleménynyilvánítás egyáltalán nem kötelező, Borsod mellett eddig egyelőre csak két másik, egyébként kisebb megyében, kevesebb résztvevővel éltek a lehetőséggel. Az egyik ilyen Somogy volt, ahol szintén Harangozó Tamás volt a befutó, bár érdemes megjegyezni, hogy testvére, Harangozó Gábor ott a megyei elnök. Komárom-Esztergomban is megkérdezték a megyei delegáltak véleményét, ahol szintén Harangozó Tamás kapta a legtöbb igen szavazatot. Tóbiás József – Miskolchoz hasonlóan – mindkét helyen rossz eredményt ért el.

A Magyar Nemzet informátorai közül többen is azért nevezték fontosnak ezeket az eredményeket, hiszen a szavazók, vagyis a megyei delegáltak között nagy eséllyel ott ültek a későbbi kongresszusi küldöttek is, akik június végén majd valóban eldöntik az elnöki posztért zajló versenyt. Ráadásul most személyesen megtapasztalhatták, hogy a megyeiek kihez húznak. Mások szerint ugyanakkor ezek az események egyáltalán nem transzparensek, és nem is mérvadók. Forrásaink arra hivatkoztak, hogy egyelőre még a megyék is megosztottak abban, hogy a tisztújításon végül melyik elnökjelöltet támogassák majd, egyelőre az „erőcsoportok felmérik a lehetőségeket és keresik a helyüket”. Vagyis most még egyáltalán nem lehet rálátni arra, hogy bő egy hónap múlva melyik jelölt milyen támogatottsággal áll majd ki a kongresszus elé. Volt, aki azt is megjegyezte, hogy a regionális küldöttértekezletek lesznek a relevánsak, ott ugyanis már tényleg kialakulnak az álláspontok arról, hogy egy-egy megye melyik elnökaspiránst támogatja majd.

Habár lapunk korábban megírta, hogy Tóbiás József és kihívói nem egyenlő feltételekkel láttak neki az elnökjelöltséghez szükséges aláírások összegyűjtéséhez, a jelölőbizottság csütörtöki üléséig várhatóan mindenki készen áll majd. Szanyi Tibor a sajtón keresztül, közleményben jelezte tegnap, hogy átlépte a jelöltséghez szükséges 1500 párttag támogató aláírását jelentő küszöböt. Programját már korábban bemutatta, és közölte, „dögös pártot” szeretne az MSZP-ből.

A Magyar Nemzet megkeresésére Molnár Gyula elmondta, neki is megvannak a szükséges aláírásai. Elnöki elképzelései egy részét már ő is nyilvánosságra hozta, ezt a párt szervezeti ügyeivel kapcsolatos részekkel fogja majd kiegészíteni. Lapunk kérdésére Harangozó Tamás is úgy nyilatkozott, hogy a csütörtöki ülésen leadja a szükséges számú aláírást, illetve a programját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.