Tovább tárgyal a kabinet a tanárokkal

Még a hét folyamán folytatja a tárgyalásokat a kormány a Pedagógusok Sztrájkbizottságával.

Hutter Marianna
2016. 05. 10. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a hét folyamán, valószínűleg szerdán vagy csütörtökön folytatja a tárgyalásokat a kormány a Pedagógusok Sztrájkbizottságával – értesült a Magyar Nemzet. A sztrájkbizottság – melynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete – az április 20-i országos tanársztrájk óta várta a meghívást az egyeztetések folytatására a szervezet 25 pontos követeléséről. A kormány eddig arra hivatkozva nem jelölte ki a tárgyalások folytatásának napját, hogy még keresik a megfelelő időpontot. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága azután döntött a munkabeszüntetés mellett, hogy bár 18-20 pontban közeledtek az álláspontok, de végső megegyezés nem történt a már január óta húzódó tárgyalásokon. A sztrájkban végül országszerte közel 1200 intézmény több mint 25 ezer pedagógusa és technikai dolgozója vett részt. A tanárok a munkabeszüntetéssel többek között azt kívánták elérni: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot úgy szervezze át a kormány, hogy az intézmények kapják vissza szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságukat; a pedagógusok óraszámát heti 22 órában határozzák meg; illetve az intézményvezetők keresetkiegészítéssel jutalmazhassák az átlagon felül teljesítő kollégáik munkáját. A sztrájkbizottság képviseletében Galló Istvánné, a PSZ elnöke sikeresnek ítélte a sztrájkot, ugyanakkor kiemelte: hogy eredményes is volt-e, az majd a tárgyalások folytatásakor derül ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.