UEFA-kongresszus: a magyar focival büszkélkedett Orbán

Két dologhoz értenek a magyarok a miniszterelnök szerint: a labdarúgáshoz és a politikához.

MTI
2016. 05. 02. 21:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem találhattak volna jobb helyet a kongresszusnak, mert Magyarországon „a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci”. A másik a politika – tette hozzá. A miniszterelnök egyebek mellett azt is kiemelte, hogy a magyarok 168 aranyérmet szereztek eddig az olimpiai játékokon, ez a nyolcadik helyet jelenti a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán.

Megnyitó beszédében a kormányfő hangsúlyozta: Futballban magyar csapat háromszor nyert olimpiát, és két világbajnoki döntőt vesztett el. „A másodikra mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettünk részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban” – emlékeztetett, és úgy folytatta, hogy „beköszöntött a vadkapitalizmus”, a pályák helyén bevásárlóközpontok épültek, az állami háttér eltűnt, az infrastruktúra leromlott, és az utánpótlás elvékonyodott.

Ma azonban más idők járnak, példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon – jelentette ki a miniszterelnök.

„Nagy siker, hogy 44 év után a magyar válogatott ismét ott van az Európa-bajnokságon” – tette hozzá

Korábban az országházi dolgozószobájában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökét, aki a megnyitón is részt vett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.