Várólista: sok új gyógyszer nem kap támogatást

Ezeket nyugaton már rutinszerűen alkalmazzák az orvosok gyógyító munkájuk során.

MTI
2016. 05. 07. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nálunk az innovatív gyógyszerekhez egyelőre csak külön méltányossági kérvényezés útján juthatnak a betegek – tudta meg a lap az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületétől.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízott főigazgatója nemrég egy konferencián arról beszélt, hogy az elmúlt évben 18,5 milliárd forintot költöttek méltányosságból támogatott gyógyszerekre, két éve viszont még csak 4,5 milliárdot, a kérelmek száma ugyanis megugrott, miután a betegek másképp nem jutnak hozzá a kezelésükhöz szükséges terápiához.

Sok új gyógyszer támogatását azért utasítja el a biztosító, mert a szakértők megállapítása szerint nem kellően költséghatékony. Ennek megítélésénél egyrészt azt nézik, hogy mennyire javul tőle a beteg életminősége, másrészt a kezelés nem lehet drágább, mint az egy főre jutó hazai össztermék háromszorosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.