Veszélyeztetett baglyokat mentene meg a kőszegi vár

A gyöngybagoly megtelepedésére alkalmas költőláda került a Jurisics-vár északi tornyának ablakába.

MTI
2016. 05. 07. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló gyöngybagoly az emberi településekhez kötődő bagolyfaj, a rejtett életű madár kedvelt költőhelyei közé tartoznak a templomtornyok és mezőgazdasági épületek elhagyott padlásai. Az állományt azonban komolyan veszélyezteti ezeknek a fészkelőhelyeknek a lezárása, modernizálása – közölte az osztályvezető. Hozzáfűzte: fontos lehetőség a faj megőrzéséért folytatott természetvédelmi munkában, hogy a madár szívesen megtelepszik mesterséges költőládákban is.

Hasányi Krisztián elmondta azt is: a fészkelőhelyet a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai közösen helyezték ki. A Károly Róbert tér légtere felé nyitott ládát a várba látogatók közvetlen közelről megtekinthetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.