A végsőkig kivárhat az államfő

Nem árulták el a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, hogy mikor tűzi ki Áder János a kvótaellenes népszavazás időpontját.

Markotay Csaba
2016. 06. 28. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk érdeklődésére nem árulták el a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, hogy mikor tűzi ki az államfő a kvótaellenes népszavazás időpontját. Áder Jánosnak jövő csütörtökig kell döntenie arról, melyik időpontban legyen a referendum. A kivárást magyarázhatja, hogy a döntése utáni 70. és 90. nap között lesz a szavazás, ha viszont most határozna, akkor az októberi időpontok „kiesnének”. Így Áder János vélhetően kivárja az utolsó napokat.

Az Alkotmánybíróság múlt kedden utasította el a népszavazást támadó indítványokat, ezután nyílt meg az út a referendum előtt, amely – ha az államfő a jövő hétig vár – szeptember 4-e és október 9-e között lehet. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány szempontjából pontosan melyik dátum lenne a legjobb, azaz mikor lehet a legtöbb embert „elvinni” a szavazásra. Ahhoz ugyanis, hogy érvényes legyen a referendum, több mint négymillió embernek kell voksolnia, de szakértők szerint például a szeptember eleje ilyen szempontból problémás lehet, az iskolakezdés miatti teendők ugyanis jelentősen csökkenthetik a részvételt.

A népszavazás kampánya hivatalosan az időpont kitűzésétől indulhatna, ehhez képest a kormány már május közepe óta, több mint egy hónapja intenzíven kampányol. Az „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” szlogen óriásplakátokon, újság- és tévéhirdetésekben is folyamatosan megjelenik. Erre a célra eredetileg hárommilliárd forintos keretet különítettek el, de a végső összeg ennél nagyobb lehet, míg a népszavazás lebonyolításával kapcsolatos költségekre csaknem ötmilliárdot szánt a parlament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.