Aláírások már vannak a bizottsághoz

A Fidesz és a kormány eddig nem mutatta jelét, hogy így rendezné az ügyet.

Katona Mariann
2016. 06. 28. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összegyűjtötte a Jobbik a szükséges számú aláírást ahhoz, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezhessenek a Rogán–Portik-ügy kapcsán – közölte kérdésünkre Szilágyi György. A párt országgyűlési képviselőjének elmondása szerint a jobbikosok mellett MSZP-s és LMP-s képviselők is szignózták az íveket.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a grémium meg is alakulhat. Az aláírások leadása után ugyanis Kövér László házelnöknek kell kijelölnie egy országgyűlési bizottságot, amely az ügyet tárgyalja, nagy valószínűséggel ez a KDNP-s Rubovszky György által vezetett igazságügyi bizottság lesz. Mivel azonban parlamenti szünet van, a testület csak az elnök vagy a tagok többségének kezdeményezésére ülhet össze, és akkor is megvan a lehetősége eldönteni, támogatja-e a bizottság felállítását, vagy sem. Az erről szóló szabályozás ugyanis kimondja, hogy nem lehet létrehozni vizsgálóbizottságot például olyan ügy tisztázására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési vagy polgári eljárás tárgya. A kormánypártok korábban már többször hivatkoztak erre a passzusra, például amikor az állítólagos ezermilliárdos áfacsalási ügyet szerette volna az ellenzék vizsgálni.

Szilágyi György lapunknak azzal érvelt, a kormánynak is érdekében áll az egyik miniszterét ért súlyos vádakat tisztázni. Erre pedig egy vizsgálóbizottság lehetne alkalmas, amelyet – ha a kormánypártokban is megvan a hajlandóság – még nyáron is meg lehetne alakítani.

Mint ismert, a Prisztás-gyilkosság miatt 15 év fegyházra ítélt Portik Tamás a közelmúltban a bíróságon azt állította, tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Rogán Antalnak egy belvárosi ingatlan áron aluli megvásárlásáért. Habár a miniszter akkor külföldi útjára hivatkozva nem volt ott személyesen a tárgyaláson, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem sokkal később azt közölte, hogy Rogán Antal soha sehol nem találkozott Portik Tamással. Az is kiderült már, hogy Rogán Antal a következő bírósági meghallgatásra el fog menni. A napokban egyébként Lázár János is védelmébe vette minisztertársát arra hivatkozva, nemcsak azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja. – Egy tizenöt évre gyilkosság miatt elítélt embernek az állítása azért erősen megkérdőjelezhető – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.