Átadták a 35 milliárdos békéscsabai vasúti beruházást

A fejlesztéssel kétvágányú kapcsolatot teremtettek Békéscsaba és Budapest között.

MTI
2016. 06. 09. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tasó László közölte: a fejlesztéssel kétvágányú kapcsolatot teremtettek Békéscsaba és Budapest között, a beruházás lényege a vasúti közlekedés versenyképessé tétele volt. Az államtitkár kifejtette: az elmúlt években 350 kilométernyi vasutat újítottak meg; a munkát folytatják, újabb 400 kilométer rekonstrukcióját és 450 kilométernyi vasútpálya villamosítását tervezik a közeljövőben. Hozzátette, hogy lépni fognak a közösségi közlekedés rendszerének összehangolásában is.

Az államtitkár kijelentette, Békéscsabát azzal is segítik, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közti, 62 kilométeres szakaszát idén elkezdik építeni, és még 2016-ban tervezik kiírni a Kondoros és Békéscsaba közötti szakasz kivitelezését, valamint reményei szerint az M8-as Kecskemét és Nagykőrös közti szakaszának megépítésére szóló felhívást is.

Szarvas Péter független polgármester elmondta: a mostani beruházás a megyeszékhely vasúti elérhetőségét javítja jelentősen, az M44-es megépítésére tett lépések a közúti elérhetőséget fejlesztik majd, és Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében ígéretet tett a békéscsabai repülőtér fejlesztésére is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a szakértői egyeztetések megindultak a témában.

Vantara Gyula megyei fejlesztési biztos az ünnepségen a város történelmében az eddigi legnagyobb volumenű beruházásának nevezte a vasúti fejlesztést. Felidézte: a békéscsabaiak 1847-ben kérvényezték, hogy a Szolnok–Arad-vonal Békéscsabán haladjon keresztül, ami a város ipari és kereskedelmi fejlődésének kiindulópontjává vált.

Tokaji Róbert, a MÁV Zrt. műszaki igazgatója elmondta: a beruházás révén negyven perccel csökken az utazási idő a békési megyeszékhely és a főváros között. „Békéscsaba bekapcsolódott az európai közlekedésbe” – fogalmazott. Hozzátette: a fejlesztések sora nem áll le, a vonal korszerűsítését folytatják Békéscsaba–Lőkösháza irányában is, a Békéscsaba–Szeged-vonalat pedig villamosítják.

Mayer András, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a projekt során korhűen rekonstruálták Békéscsaba 1933-ban megépült vasútállomását, átépítettek 25 kilométernyi vasúti pályát, megújult a felsővezeték-rendszer és a térvilágítás. A magasperonok és a liftek létesítésével az utasok kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhetnek az állomás területén. Díszburkolattal, parkosítással, szökőkúttal megújult az állomás előtti külső tér is.

Hangsúlyozta: a beruházás nemcsak a vasúti, hanem a közúti közlekedést is érintette, átalakítottak négy szintbeli útkereszteződést, kiépítettek egy új közúti aluljárót, egy kétszer két sávos felüljárót, három kerethidat, egy peronaluljárót és egy körforgalmat. Összesen 6 kilométernyi utat építettek. Parkolókat is létesítettek, valamint 16 térfigyelő kamerát telepítettek – sorolta.

A kivitelezés 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrás felhasználásával valósult meg. A beruházás része volt a külön projektként, 5,85 milliárd forintból megvalósított Orosházi úti felüljáró kivitelezése – melyet a város Erzsébet hídnak keresztelne el –, a felüljárót decemberben adták át hivatalosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.