Bérmegállapodás: mi jön a tűzoltás után?

A rezidens-szakszervezet elnöke szerint az is kérdés, hogy ettől a döntéstől a betegek ellátása is javul-e.

Marosi Adrienn
2016. 06. 09. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ágazati reprezentatív szakszervezetek, a velük stratégiai partnerségben lévő szakmai kamarák és a kormány között szerda késő este megszületett a bérmegállapodás, amely csaknem 100 ezer egészségügyben dolgozót érint – jelentette be csütörtökön Balog Zoltán. A miniszter tájékoztatása szerint a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig további bruttó 100 ezer forinttal nő. Az ápolók és más szakdolgozók jussát négy lépésben emelik 2019-ig. A rezidensek és a kórházi gyógyszerészek csak jövő novembertől vihetnek haza többet. A béremelés forrása a 2017-es költségvetésben a Miniszterelnökség során szerepel. Az ott szereplő 170 milliárd forintból az egészségügyiek béremelésére 82 milliárd forintot szánnak.

– A megállapodás nagyon korrekt feltételek mellett zajló tárgyalás végeredménye, és azt gondolom, minden tekintetben eredményes – mondta kérdésünkre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Hozzátette: mindkét oldalról elfogadható kompromisszum született.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a műszaki hátteret biztosító munkavállalók béremelésére is szükség van, ugyanis egy egyszerű vízvezeték-szerelő hiánya is óriási problémát okoz hirtelen csőtörés esetén, de azok a magasan képzett, többdiplomás mérnökök, szakemberek is fontosak, akik a XXI. századi technikákat – például a korszerű képalkotó berendezéseket – üzemeltetik. Nélkülük nem tudnának gyógyítani, tehát velük is nagyon fontos kalkulálni, és ők már kilenc éve nem kaptak béremelést. Ezért a MOK a tárgyalások során azt kérte, hogy mérjék fel az ő helyzetüket is.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke is hangsúlyozta, hogy emelni kell a technikai személyzet bérét. Dénes Tamás emellett kiemelte: „Mivel ez egy szóbeli bejelentés volt, a pontos számokat nem ismerjük, az ördög pedig mindig a részletekben rejlik.” Hozzátette: figyelembe véve, hogy az elmúlt három évben az orvosok nem kaptak béremelést, a megállapodás fontos előrelépés. Ám mivel csak 2017-ig beszéltek a tervekről, kérdés, hogy hány évig folytatódik majd.

A szakdolgozók tekintetében már valamivel rosszabb a helyzet: úgy véli, esetükben minimum 50 százalékos béremelésre lenne szükség 2016-ban, ez lépné át azt a küszöböt, amely reményt adna nekik.

Végül megjegyezte: a legfontosabbak a betegek, így fel kell tenni a kérdést, hogy nekik jobb lesz-e ettől a döntéstől az ellátásuk. Például eredményezheti-e azt, hogy kevesebb hálapénzt kelljen fizetniük, hogy a születés utáni várható élettartam tekintetében utolérjük a visegrádi négyeket, vagy eljussunk odáig, hogy nem Magyarország lesz az az ország, ahol a legtöbben halnak meg daganatos megbetegedésekben az EU-ban. – Ez egy tűzoltásszerű béremelés, a jövőt pedig nem látjuk – vélekedett, és hozzátette: ettől függetlenül örülnek annak, hogy a kormány már nem azokra a tanácsadókra hallgat, akik azt mondják, a rendszer így, ennyiből is működik. Bíznak abban, hogy a megállapodást a jövőben markáns béremelés, illetve forrásbevonás követi.

Olyan megállapodás született, amely feleslegessé tette a tüntetést – ezt már az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta a Hír TV-nek. „Ez egy közös munka eredménye, amely 2014. január 1-jén vette kezdetét, és mindannyiunk nevében csak azt kívánom, hogy amikor a munkavállaló először meglátja a bérfejlesztést, arra gondoljon, hogy már nem kell utcára mennie ezért, mert vannak olyanok, akik helyette és érte gondolkoznak és cselekszenek” – fogalmazott Cser Ágnes.

A Népszabadság szerint a kórházak gazdálkodását felügyelő kancellária-rendszerről és az aktív-passzív ágyak szétválasztásáról nem tárgyalt a kormány a tegnapi ülésén, így egyedül a budapesti ellátás radikális átalakításáról határozott. A tervek szerint két nagy budapesti kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban öt éven belül megszüntetnék az aktív betegellátást. Balog Zoltán azonban csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a budapesti kórházfejlesztésekkel kapcsolatos koncepció nem végleges, még nem döntöttek el minden kérdést. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs szó kórházbezárásról, legfeljebb „funkciók költöztetéséről”, és biztosra mondta az új kelenföldi kórházat, továbbá arra is kitért, hogy jelentős fejlesztést terveznek a Kútvölgyi kórházban és a Szent János egy részében.

A VII. kerületi Péterfy Sándor utcai kórház a főváros egyik legjelentősebb ellátóinak egyike, évente több mint ötvenezer fekvő beteget és több mint egymillió járó beteget lát el szakrendelőiben – mondta az aktív betegellátás megszüntetéséről szóló hírekre reagálva Sásdi Antal, az intézmény főigazgatója. Hozzátette: hivatalosan a terveket nem ismerik, a legcsekélyebb tájékoztatást sem kapták, ők is csupán a sajtóból tudták meg az információkat. Ráadásul úgy véli, nincs a fővárosban olyan szabad kapacitás, amely ekkora feladatot át tudna venni, ráadásul jelenleg ha a budapesti ellátóhelyek valamelyikében szünetel az ellátás, az esetek jelentős részében a Péterfybe csoportosítják át.

Ez „talán az egyetlen olyan kórház a fővárosban, ahol orvosszakmai területen megfelelő humánerőforrás áll rendelkezésre. A legsúlyosabb hiányszakmákban is kellő mennyiségű dolgozónk van, bár ápolási területen – mint mindenütt az országban – nálunk is vannak hiányok, amelyeket csak túlórával lehet megoldani” – emelte ki. Azonban a hírek hatására a dolgozók töprengeni kezdenek, és a főigazgató már kapott olyan jelzéseket, miszerint vannak, akik külföldi állás után néznek.

Az intézmény speciális helyzete ellenére a bérmegállapodás nagy örömet szerez a kórház vezetőinek és dolgozóinak, a főigazgató szerint ez 13–45 ezer forint közti pluszjövedelmet jelenthet szeptembertől az ápolóknak, a kétlépcsős további emelések eredményeként pedig 60 százalékkal nőhetnek a bérek. Ráadásul a szakorvosok fizetése is emelkedik, ami véget vethet annak az ellentmondásnak, hogy egy gyakorlott szakorvosnak akár kevesebb is lehetett a hivatalos fizetése, mint frissen szakvizsgázott beosztottjának – ez pedig végeredményben az elvándorlási folyamatot is gátolhatja. Sásdi Antal elmondta: mindent megtesznek azért, hogy a kórház megmaradjon. „Biztos vagyok benne, hogy a Péterfyt nem fogja a kormány bezárni” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.